Natos flagga består av en vit kompass mot en blå bakgrund. Det blå symboliserar Atlanten. Arkivbild.
Natos flagga består av en vit kompass mot en blå bakgrund. Det blå symboliserar Atlanten. Arkivbild. - Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

MSB ska lära svenskarna om Nato

När Sverige väl får gå med i Nato ska svenska myndigheter lansera en informationskampanj för att öka kunskapen om försvarsalliansen hos befolkningen.


Fakta: Nato

Nato (North Atlantic Treaty Organisation) är en transatlantisk försvarsallians som grundades år 1949.

Den består i dag av 31 medlemsländer, varav 14 ingick i det forna östblocket. Det senaste landet att ansluta sig var Finland som blev medlem i april 2023.

Nato skapades i syfte att bevara freden i det nordatlantiska området genom att avskräcka från väpnade angrepp mot alliansens medlemmar.

Det finns inga ”överstatliga” militära förband inom Nato, medlemsländernas nationella försvarsmakter utgör de enda militära resurserna.

Kärnan i Nato är artikel 5 som lyder:

"Parterna är överens om att en väpnad attack mot en eller flera av dem i Europa eller Nordamerika ska betraktas som en attack mot dem alla och följaktligen är de överens om att, om en sådan väpnad attack inträffar, kommer var och en av dem /.../ att hjälpa den eller de attackerade parterna genom att omedelbart, individuellt och i samförstånd med de andra parterna, vidta sådana åtgärder som den anser nödvändiga, inklusive användning av beväpnade styrkor, för att återställa och upprätthålla säkerheten i det nordatlantiska området."

Varje medlemsland bestämmer själv över sin egen försvars- och säkerhetspolitik, och har vetorätt vid omröstningar.

Källor: Utrikespolitiska institutet, Nato

Informationskampanjen är uppdelad i två delar. Den första ska rikta sig till unga mellan 16 och 25 år och svara på frågor som kan vara viktiga för just den målgruppen. Kampanjen ska pågå under en koncentrerad period i samband med Sveriges Natoanslutning, enligt ett regeringsbeslut.

Den andra delen är en folkbildande informationsinsats för att öka kunskapen om Nato – eller Nordatlantiska fördragsorganisationen – hos allmänheten i stort. Den insatsen ska vara bredare utformad och pågå under en längre period efter anslutningen.

Över ett år sedan

Det blir upp till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att lära svenskarna om vilka värderingar alliansen bygger på, hur Sverige kan bidra till alliansen samt hur ett medlemskap bidrar till försvaret av Sverige.

I uppdraget ska MSB samverka med Försvarsmakten och andra berörda myndigheter.

Sverige ansökte om Natomedlemskap den 18 maj förra året men än har Turkiet och Ungern inte ratificerat den svenska ansökan.

"Stor förändring"

MSB har inte särskilt mycket detaljer att berätta om informationskampanjen mer än det som står i regeringsbeslutet.

"Arbete pågår med informationsinsatsen, som ska vara klar att sprida snart efter Sveriges inträde i Nato (vilket ännu är oklart)", skriver pressekreterare Elin Bohman i ett mejl.

Natomedlemskapet kommer enligt regeringen att innebära stora förändringar för Sveriges försvars- och säkerhetspolitik.

"Det finns därför behov av att höja den allmänna kunskapsnivån i samhället om syftet med Sveriges ansökan om medlemskap i alliansen och vad ett Nato-inträde innebär för Sverige och för svenska medborgare", står det i regeringsbeslutet.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!