Turkiets president Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Erdogan. Arkivbild. - Foto: Ali Unal/AP/TT

Erdogan fördömer koranbränningen i Sverige

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer onsdagens koranbränning som genomfördes vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Vi kommer i slutändan att lära de arroganta västerlänningarna att det inte är yttrandefrihet att förolämpa muslimer, säger Erdogan i ett tv-sänt framträdande.


Enligt regeringstrogna Daily Sabah, säger Erdogan att de som tillåter koranbränningar "under sken av yttrandefrihet" och "de som blundar för denna nedrighet", inte kommer att lyckas med sina mål.

Flera politiker i Turkiet fördömer händelsen

Flera högt uppsatta politiker i Turkiet, inklusive landets utrikes- respektive justitieminister fördömde koranbränningen redan under onsdagseftermiddagen.

"Det är oacceptabelt att tillåta dessa antiislamiska handlingar under förevändning av yttrandefrihet”, skrev utrikesminister Hakan FidanTwitter.

Turkiet är ett av två Natoländer som ännu inte har ratificerat Sveriges ansökan till försvarsalliansen. Landet har återkommande krävt att bland annat personer med påstådda PKK-kopplingar ska lämnas ut till Turkiet, för att släppa in Sverige i försvarsalliansen.

Starka internationella reaktioner

I vintras genomförde den högerextreme politikern Rasmus Paludan en koranbränning i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm, vilket orsakade starka internationella reaktioner och protester mot Sverige.

Turkiets president Erdogan har tidigare också sagt att en svensk Natoanslutning inte kan bli aktuell så länge koranbränningar tillåts i Sverige.

Den svenska regeringen har uttryckt förhoppningar om att Sverige ska vara godkänd som medlem till Natotoppmötet den 11–12 juli i Vilnius.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!