Kravallutrustad polis med polishundar under upploppen i Norrköping i april förra året. Arkivbild.
Kravallutrustad polis med polishundar under upploppen i Norrköping i april förra året. Arkivbild. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Stoppad koranbränning prövas i högsta instans

Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva polisens beslut att ställa in en demonstration i samband med påskupploppen i Norrköping 2022, då den högerextreme politikern Rasmus Paludan planerade att bränna en koran.


Det var i april förra året som Paludan skulle genomföra demonstrationen i stadsdelen Navestad. Polisen beslutade dock att ställa in sammankomsten på grund av ordningsstörningar.

Kammarrätten har sedan tidigare slagit fast att polisen gjorde fel som stoppade koranbränningen och har upphävt beslutet i efterhand.

Enligt domstolen ger inte ordningslagen polisen rätt att ställa in allmänna sammankomster till följd av ordningsstörningar som har inträffat eller befaras. I stället är det bestämmelser om att upplösa sammankomster som enligt kammarrätten kan bli aktuella, men dessa bestämmelser använde sig polisen inte av.

Högsta förvaltningsdomstolen ger nu prövningstillstånd i målet som gäller om en demonstration får ställas in med stöd av paragraf 23 i kapitel 2 av ordningslagen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!