Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Behandlingshemmet Sisyphos kränker barn

Nyheter | 20/05/2009 00:26

Kritiken fick företagets vd att avgå.

Socialstyrelsen är starkt kritisk mot företaget Sisyphos som driver fem behandlingshem i Dalarna. Där har barn och ungdomar utsatts för kränkande tvångsåtgärder. Kritiken fick företagets vd att avgå.

–Vi har ingen anledning att invända mot kritiken, säger Sisyphos nytillträdde vd Fredrik Ewerlöf till TT.

Han tog över på tisdagen, samtidigt som Socialstyrelsens beslut blev offentligt. Där framgår att Sisyphos verksamhet bryter mot lagen eftersom tvångs- och begränsningsåtgärder har utvecklats till rutinmässiga ingripanden.

Vid ett av hemmen hölls ett barn fast i fem, sex timmar som ett led i behandlingen, rapporterar Rapport i Sveriges Television.

Andra exempel:

En flicka fick ett utbrott och började kasta saker omkring sig. När personalen tvingade ned henne på golvet ådrog hon sig en fraktur i armbågsleden.

En pojke plågades av personal som dels lyfte honom i kalsongerna (så kallat "kalsongryck"), dels drog en knoge utefter revbenen ("räkna revben").

Fick sluta

För att verksamheten ska tillåtas fortsätta kräver Socialstyrelsen först genomgripande, omedelbara förändringar och sedan åtgärder på längre sikt.

–I dag (onsdag) presenterade vi en utförlig åtgärdsplan för Socialstyrelsen. Den kommer att kompletteras om det behövs, berättar Fredrik Ewerlöf.

Sisyphos barn- och ungdomspsykiatriska verksamhet är till för flickor och pojkar i åldern 9-21 år. I behandlingshemmen finns ett 40-tal barn och unga med tidiga psykiska störningar eller som har varit utsatta för övergrepp.

–Förre vd:n är en utomordentligt duktig psykiater, men vi har tagit konsekvenserna av Socialstyrelsens beslut. Vi behöver ha en annan ledning för att säkerställa att åtgärderna vidtas på det sätt som Socialstyrelsen kräver, säger Fredrik Ewerlöf om vd-bytet.

Medger fel

Förra månaden riktade även länsstyrelsen i Dalarna svidande kritik mot Sisyphos.

I ett yttrande dit förklarade Sisyphos att flickan som skadade armbågen vid stark ångest har ett mönster att skada sig, till och med livsfarligt.

Det inträffade var en mycket beklaglig händelse enligt verksamhetsansvariga som då inte ansåg att några fel begåtts.

Nu säger Fredrik Ewerlöf:

–Vi ser allvarligt på kritiken. Det finns saker som vi har gjort fel.

Socialstyrelsens granskning avslöjade också brister i journalföringen, personalens kompetens och handledningen av personalen.

Tidigare i år visade en första nationella tillsyn att vart tredje behandlingshem för barn och unga brast i säkerheten.

Skrivet av: