Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani. Arkivbild.
Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani. Arkivbild. - Foto: Jerome Delay/AP/TT

Irak hotar att bryta med Sverige efter koranbränningarna: "Allvarligt"

Irak hotar att bryta de diplomatiska förbindelserna med Sverige om koranen bränns, enligt landets premiärminister Mohammed Shia al-Sudani, skriver AFP. Det här är en första indikation på att det här blir allvarligt, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.


Den irakiska premiärministern Mohammed Shia al-Sudani har meddelat Sverige att han kommer att bryta de diplomatiska förbindelserna med landet om koranen bränns igen.

Det sker sedan demonstranter stormat och satt eld på Sveriges ambassad i Iraks huvudstad Bagdad natten till torsdagen.

Forskaren: "Allvarligt"

"Den irakiska regeringen har via diplomatiska kanaler informerat den svenska regeringen om att varje återkommande händelse som involverar bränning av den heliga koranen på svensk mark skulle leda till att de diplomatiska förbindelserna bryts", heter det i ett uttalande från premiärministerns kansli.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp kan uttalandet få stora konsekvenser.

— Det här kan potentiellt sprida sig till andra länder, inte att de kapar banden med Sverige men att de mobiliserar mot Sverige. Det här är en allvarlig första indikation på att det här blir allvarligt. Det viktiga nu är att det här inte sprider sig till andra länder.

Även Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, betraktar upptrappningen som allvarlig.

— Det här hotet är en väldig upptrappning. Koranbränningarna är inget som svenska regeringen gör. Att föra upp det på statlig nivå som Irak hotar att göra nu är inte bra, det vi behöver i det här läget är snarare det omvända: en nedtrappning.

Han anser att det i detta läge är viktigt att lyfta frågan på EU-nivå så att man kan komma över i ett dialogspår.

Koranbränning planerad

Stormningen av den svenska ambassaden skedde sedan svensk polis beviljat tillstånd för en allmän sammankomst utanför Iraks ambassad i Stockholm på torsdagen, där en person avser att bränna en koran.

Stormningen av den svenska ambassaden i Bagdad föregicks av att anhängare till den mäktige shiitiske ledaren Muqtada al-Sadr manat till protester via en Telegram-kanal.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!