Att ha fyra barn är dyrt och hyran för femrummaren ligger på över 10 500 kronor, men det finns inga billigare stora lägenheter i deras stad, uppger familjen. Arkivbild.
Att ha fyra barn är dyrt och hyran för femrummaren ligger på över 10 500 kronor, men det finns inga billigare stora lägenheter i deras stad, uppger familjen. Arkivbild. - Foto: Hasse Holmberg/TT

"Varför sparka på oss som redan ligger ned?"

Erik och hans familj har levt på försörjningsstöd i många år. Med fyra barn hemma har de drygt 21 200 kronor att leva på varje månad, efter att el och hyra är betald. Han oroas över bidragstaket som regeringen vill införa. Vi går på knäna. Mindre pengar skulle inte gå, säger han.


Regeringen och Sverigedemokraterna menar att vissa hushåll får för mycket i bidrag och vill införa ett bidragstak. En av dem som skulle kunna påverkas är Erik, som egentligen heter något annat, och hans familj.

Under hela sitt liv har han inte kunnat behålla ett jobb längre än ett år. Orsaken är återkommande depressioner. I perioder kan han sova så tungt att han inte vaknar av väckarklockan, han har felmedicinerats och haft svårt att ta hand om sin hygien.

Lägre bidrag

Men Försäkringskassan anser att Erik är arbetsför. Det har även socialtjänsten gjort. Under många år krävde socialsekreterarna att han skulle arbetsträna för att försörjningsstöd. Under en depressiv period straffades han med lägre bidrag när han inte kunde ta sig till arbetsträningen.

Men sedan drygt ett år tillbaka har socialtjänsten gett upp. Orsaken är att förutom sin egna psykiska ohälsa, har även hans fru och barn problem. Två av barnen har autism och den tredje otrygg anknytning, uppger Erik. Det gör att han behöver rycka ut stup i kvarten till skola och förskola.

— Hade jag kunnat ta ett jobb och behålla det, hade jag gjort det, säger han.

Granskas av socialtjänsten

Varje månad fyller familjen i sin ansökan om försörjningsstöd och skickar till socialtjänsten. Socialsekreteraren räknar ut hur mycket pengar familjen behöver på en miniminivå, den så kallade riksnormen. Dessutom står socialtjänsten för elräkningen och nästan hela hyran. Efter att socialsekreterarna har dragit av familjens inkomster från barnbidrag, flerbarnstillägg, bostadsbidrag och äldsta barnets studiebidrag får familjen runt 21 200 kronor. Det är vad de har att leva på efter att elen och hyran är betald.

Enligt Konsumentverket ligger normala hushållskostnader för en familj med fyra barn i samma åldrar på mellan runt 36 300 och 38 420 kronor.

Går på knäna

Erik och hans familj behöver vända på varje krona. När inflationen var som värst i höstas lät föräldrarna bli att äta vissa måltider för att ha råd med mat till barnen.

— Vi går på knäna. Mindre pengar skulle inte gå, säger Erik.

När som helst kan socialtjänsten genomföra en kontroll av deras utgifter. De behöver då lämna in alla kvitton och kontoutdrag tre månader tillbaka i tiden, för att bevisa att de inte har mer inkomster än vad de har uppgett.

Att regeringen vill utreda ett bidragstak oroar.

— Jag förstår tanken med att folk ska ut i jobb, men den förutsättningen finns inte för alla. Vad är nyttan med att sparka på oss som redan ligger ned? säger Erik.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!