Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller sommartal i Sölvesborg.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller sommartal i Sölvesborg. - Foto: Johan Nilsson/TT

Åkesson om lagstiftning för att förhindra koranbränningar: "Helt oacceptabelt"

SD-ledaren Jimmie Åkesson tar i sitt sommartal tydligt avstånd från all form av lagstiftning för att stoppa koranbränningar. Pratet om att inskränka vår yttrandefrihet gör mig innerligt oroad, säger han.


Efter en lång ledighet, borta från offentligheten står Jimmie Åkesson på scen i Sölvesborg. Tonläget är allvarligt och det mesta av talet kretsar kring det spända säkerhetsläget, både i världen och i Sverige.

Den senaste tidens koranbränningar tar stor plats, men Åkesson nämner inte kritiken mot SD-toppen Richard Jomshof och hans kritiserade tweet där han beskriver profeten Muhammed som en ”rövare” och ”massmördare”.

— Så sent som i går meddelade den danska regeringen att man tänker förbjuda att offentligt bränna koranen och andra heliga skrifter. I Sverige är vissa politiker inne på samma farliga, fega och krypande spår. Man tror tydligen att det finns något att vinna på att fjäska för de här fanatiker, säger Åkesson.

Vore naivt

Han tycker att det är naivt att tro att ett sådant förbud skulle göra någon som helst skillnad till det bättre.

— Är det inte någon som bränner koranen så är det någon som ritar en streckgubbe och kallar den för Muhammed. Eller någon som uttalar sig negativt om islam. Eller någon som tycker att kvinnor och män ska ha samma rättigheter. Eller någon som inte klär sig på ett visst sätt, säger Åkesson.

Att diskutera yttrandefriheten i lugn och ro ser han inga problem med. Och det finns ju fullt fungerande demokratier, som Finland, där det är förbjudet att elda heliga skrifter, påpekar han.

"Helt oacceptabelt"

— Men att ens överväga lagändringar nu, i det här läget som eftergift för utpressning och hot, det är naturligtvis en helt annan sak. Det är helt oacceptabelt. Det är ju det som är huvudproblemet här, säger Åkesson.

Han varnar för att det är ett sluttande plan att nu tillmötesgå krav på inskränkningar i yttrandefriheten.

— En lutning så brant och hal att det, menar jag, är omöjligt att ta ens ett litet steg åt fel håll utan att riskera att helt tappa fotfästet och störta rakt i fördärvet.

Åkesson har tidigare protesterat mot regeringens beslut att utreda ordningslagen för att ge polisen verktyg att kunna stoppa koranbränningar med hänvisning till rikets säkerhet. Han har redan meddelat att SD går i opposition mot regeringen i den frågan.

TT
/
/
/
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!