Över fem kilo hasch, förpackat i ett postpaket med flickvännen som mottagare.
Över fem kilo hasch, förpackat i ett postpaket med flickvännen som mottagare. - Foto: Tullen/TT

Först kärlek – sedan misshandel, hot och åtal

Det började med en kärleksrelation och landade i misshandel, hot och ett åtal om grovt narkotikabrott. Kvinnan i 25-årsåldern är ett fall där flickvänner misstänks ha förvandlats till kriminella hjälpredor. Nu varnar tullkriminalen för att fenomenet blivit allt vanligare.


Semesterresan till Spanien blir inte som den unga kvinnan från Skåne tänkt sig. På hotellrummet blir hon misshandlad. Pojkvännen stampar henne i huvudet och hon tvingas fly ner till lobbyn.

Förhållandet med den 25-årige mannen slutar inte där – utan fortsätter in i den kriminella världen och allt finns beskrivet i det omfattande förundersökningsprotokollet i samband med åtalet i Malmö. Två personer, en kvinna och en man i 25-årsåldern, misstänks för grovt narkotikabrott efter att ha fört in drygt 5,5 kilo cannabis i landet.

Man blir indragen i kriminalitet på grund av kärlek, förklarar Sofia Wall, biträdande chef för Tullverkets kriminalavdelning i Syd, för TT.

— Jag kan inte säga antal ärenden eller procent, men vi ser fler och fler tjejer som är involverade i ärenden vi hanterar på tullkriminalen.

Pojkvännen tar kontroll

Kvinnan får ta emot tydliga hot:

”Jag visste att du är en sån som kan gola så jag har förberett saker! "

"Jag trivs i fängelset. Men ni kommer inte att trivas. Inte din farsa heller."

"Även om ni flyr. Folk kommer hitta er."

Pojkvännen blir arg när kvinnan sms:ar att hon ska kontakta polis. Meddelanden strömmar in. Hot varvas med ursäkter och uppmaningar i de chattar som återskapats av it-forensiker på Tullverkets kriminalavdelning.

I förhör som återfinns i förundersökningsprotokoll berättar kvinnan senare hur hon tvingats sälja sin lägenhet och säga upp sig från jobbet. Pengarna hamnar hos pojkvännen, som även skuldsätter henne och tar krediter i hennes namn. Till slut blir det utmätning av kronofogden, och kvinnan tvingas bo i föräldrahemmet. Emellanåt har hon inte heller haft pengar till mat, uppger hon i senare i förhör.

Pojkvännen kontrollerar allt – trots att han bor flera timmar därifrån.

Men det stannar inte där.

Kvinnan i 25-årsåldern menar att hon även dragits in pojkvännens kriminella verksamhet, trots att hon inte vill. Hennes bankkonton får ta emot swishbetalningar från okända – och så kommer det ett paket som är adresserat i hennes namn. En grej till motorcykeln, påstår han.

Paketets innehåll blir avgörande för det som sedan händer.

"Det är mer kvinnor idag"

Det innehåller över fem kilo cannabis, och kvinnan har precis åtalats för medhjälp till den grova narkotikasmuggling som pojkvännen ägnat sig åt.

Sofia Wall har satt sig in i fallet med den unga kvinnan som tvingas bli pojkvännens hjälpreda – ett allt vanligare fenomen, anser hon.

— Jag jobbade som utredare för 10-15 år sedan, och då var det väldigt få kvinnor i våra ärenden. Det är mer kvinnor idag.

Huruvida kvinnorna ifråga själva väljer en kriminell väg och begår brott avsiktligt – eller om de luras in i det på grund av kärlek kan Sofia Wall inte säga.

— Men precis som det har larmats om att man utnyttjar unga killar, så använder man de möjligheter man kan för att inte förstöra sin kriminella verksamhet.

— Sedan kan man säga att det finns en romantiserad bild hos vissa unga tjejer för den kriminella sfären – att man dras till detta.

Grov kriminalitet

Till syvende och sist kan det dock bli så att flickvännen faktiskt hjälper till i den kriminella verksamheten.

— Men det är svårt att säga hur många tjejer som känner till vad de faktiskt gör, understryker Sofia Wall.

En del blir utnyttjade, andra kanske hjälper till självmant. Det kan verka harmlöst, men flickvännernas assistans – ta emot swishbetalningar med svarta pengar eller hämta ut andras paket – kan få allvarliga konsekvenser.

— Det är tragiskt, för det är trots allt grov kriminalitet de sysslar med.

TT
/
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!