Statsminister Ulf Kristersson (M) i Stockholms prideparad i juli.
Statsminister Ulf Kristersson (M) i Stockholms prideparad i juli. - Foto: Oscar Olsson/TT

Kritiserat säkerhetsstöd ska göras om

Attacker och hot har riktats mot hbtqi-evenemang i sommar. Nu ska stödet till civilsamhället för att höja säkerheten göras om.


Under sommaren fick ett transkollo för barn utanför Linköping ställas in efter att det mottagit hot.

Och i slutet på juni utsattes Västerås Pride för en attack när en grupp män misshandlade en deltagare i evenemanget svårt.

Judiska och muslimska församlingar i Sverige vittnar också om att de ständigt måste tänka på säkerheten.

Civilsamhället och trossamfund kan i dag söka statsbidrag för så kallade säkerhetshöjande åtgärder. Det kan handla om att ta in vakter i lokaler, på ett läger eller en festival.

Statsbidraget utökas i regeringens höstbudget från 30 till 74 miljoner kronor nästa år.

Samtidigt har stödet fått svidande kritik i en rapport från Statskontoret, som granskar statlig styrning. Myndigheten framför att stödet fungerar sämst för de som behöver det som mest.

Det är den som söker pengarna först som får ta del av dem, snarare än den som är mest utsatt. Stödet kan i dag inte heller användas för säkerhetsutbildning av personal.

Nu meddelar regeringen att modellen under hösten ska ändras så att organisationer med störst behov får medel.

"Vi ser i dag hur människor väljer att ta av sig religiösa symboler när man är på offentliga platser och hur lokaler vandaliseras och förstörs för att sprida skräck och tystnad. Det är inget vi tysta kan stå och se på", skriver socialminister Jakob Forssmed (KD) i en kommentar.

TT
/
/
/
Hot
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Lite uppåt på Asienbörserna

Kraftig brand i flerbostadshus i Ringarum

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerbostadshus med omkring nio lägenheter i Ringarum i Valdemarsviks kommun under natten till torsdagen.

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

1 timme sedan
När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

1 timme sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

2 timmar sedan
Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Man skjuten i Haninge – två gripna i taxi

2 timmar sedan
En man i 25-årsåldern sköts i Brandbergen i Haninge söder om Stockholm under natten till torsdagen. Kort därefter greps två misstänkta män i 20-årsåldern i en taxi i norra Stockholm.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.