Under svampsäsongen är det gott att avnjuta en god rätt på den egenplockade svampen. Men vad ska man egentligen ha i glaset?
Under svampsäsongen är det gott att avnjuta en god rätt på den egenplockade svampen. Men vad ska man egentligen ha i glaset? - Foto: Izabelle Nordfjell/TT & Christine Olsson/TT

Systembolagets hösttips – det ska du dricka till 5 klassiska svamprätter

Svampsäsongen är här och med det också antalet rätter gjorda på den egenplockade svampen. Men den stora frågan är vad man ska matcha till rätten och hälla i glaset.


Svampsäsongen är här och tusentals svenskar brukar då bege sig ut i skogarna för att hitta godsakerna bland sten och moss. Några klassiska rätter att laga på de nyplockade svamparna är allt från kantarelltoast till en mustig gryta. 

Frågan är dock vad man ska avnjuta till rätten och hälla i glaset. På Systembolagets hemsida listar de fem tips på vad du ska ha i glaset till fem klassiska maträtter – gjorda på egenplockad svamp. 

Världens dyraste svamp hittad i Sverige – här är den skyhöga prislappen

Svamprisotto

Här passar ett kryddigt rött vin, till exempel Viña Albali från Spanien eller Punt Road från Australien.

Vill du istället ha ett vitt vin bör du se dig om efter ett fylligt och smakrikt sådant, exempelvis Maison Bonjour från Frankrike eller Perfiles Calcareo Chardonnay från Argentina.

Kombinationen av ett rött vins strävhet möter krämigheten i risotton på ett bra sätt. Fruktsyran i vinet lättar även upp aromerna från kryddor och svamp. Ett vitt vin i traditionell stil är fylligt och smakrikt och avger höstiga aromer på ett välbalanserat sätt.

Svampsoppa

Ett friskt vitt vin som är både fylligt och smakrikt passar perfekt, exempelvis Voayge Blanc från Frankrike eller Stellenrust från Sydafrika. Ett mer oväntat alternativ men som passar på ett bra sätt är en torr sherry av typen Amontillado eller oloroso. Till exempel La Guita eller Cuco, en torr oloroso. 

Ett syrligt vitt vin balanserar krämigheten i soppan och fylligheten får en fin kombination i både dryck och rätt. Svampsoppa och sherry är en klassisk smakkombination där smakerna kompletterar varandra.

Här är svampen du inte får plocka – polisens varning: "Olagligt"

Kantarelltoast

En riktig klassiker till rätt är smörstekta kantareller på ett gott skivat bröd. Här passar det utmärkt med ett fatlagrad vitt vin som är både smakrikt och fylligt, exempelvis Buttery Barrell från USA eller Simonsig från Sydafrika. Vill du ha något annat i glaset så passar även ett orangevin lämpligt, exempelvis Kakhuri från Georgien eller Christina Orange från Österrike. 

Fatkaraktären från ett vitt vin passar bra med brödet och de kantarellernas rostade toner. Orangevin har en viss strävhet som kombineras på ett bra sätt med svampen 

Pasta med svampsås

Även detta är en klassisk rätt som man inte kan få nog av. Till detta passar ett kryddigt och mustigt rött vin, exempelvis Cecchi från Italien eller Sangre de Toro från Spanien. 

Ett alternativ om annat önskas i glaset är ett öl av stilen gueuze, exempelvis 3 Fonteinen eller Oude Gueuze.

Vinaromerna kompletterar den gräddiga svampen. Guezeölen har en hög syranivå med friska smaker. 

Så hittar du svampen som är godare än kantarell

Svampgryta

När höstmörkret faller in är en riktigt god maträtt en mustig svampgryta. Till detta passar det utmärkt med ett kryddigt och mustigt rött vin av sorten Fincas Valdemar eller Campolieti. Vill du ha ett annat alternativ passar även en gueuzeöl eller flamländsk röd/brunöl av exempelvis sorten Rodenbach eller BOON VAT. 

Kryddiga rödvinsaromer kompletterar svampen och mustigheten på ett bra sätt. Desto fylligare gryta – desto fylligare vin. En syrlig öl har liknande egenskaper som det röda vinet och gifter sig bra med den mustiga rätten. 

/
Senaste nytt

Trump trummar vidare – vann i Missouri

2 timmar sedan

Skott mot pizzeria – utreds som mordförsök

2 timmar sedan
En pizzeria i Eskilstuna har utsatts för beskjutning.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Två bilar har kolliderat på Vasagatan i centrala Stockholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Hörby rapporterar om kontroll person / fordon

3 timmar sedan
"Flera samtal om smällar, Höör/Hörby.", skriver polisen på sin hemsida.

Israels Gantz till USA för möte med Harris

igår 20:30
Benny Gantz, medlem i Israels krigskabinett och tidigare försvarsminister, reser till USA för samtal med bland andra vicepresident Kamala Harris på måndag.

Polisen rapporterar om misshandel, Nybro

igår 20:12
"Man gripen, Nybro.", skriver polisen på sin hemsida.