Barn som bevittnar våld glöms bort

Barn som bevittnar våld i hemmet glöms ofta bort.


Barn som bevittnar våld i hemmet glöms ofta bort. Därmed får de varken den hjälp eller ersättning som de bör ha, visar en undersökning.

Därför krävs en skärpning i brottsbalken, anser Rädda Barnens rapportförfattare.

När polisen går in i ett hem där våld har förekommit tas oftast uppgifter om de vuxna. Trots att en kvinna som blir slagen har hållit ett barn i famnen står i rapporterna ingenting om hur barnet reagerade på våldet och det finns heller inga uppgifter på barnets namn eller personnummer. Det innebär att barnen inte skickas vidare till socialtjänsten och de får heller ingen ekonomisk ersättning eftersom myndigheterna inte informeras, enligt rapporten från Rädda Barnen där polisrapporter från flera distrikt har granskats.

Inte brottsoffer

Enligt Jenny Nordin, tematiskt ansvarig och rapportförfattare, är problemet att barnen som bevittnar våld inte är målsägande, alltså att de inte räknas som brottsoffer.

– Det är jättemärkligt. Vi vet att bevittna våld är en slags misshandel, säger hon.

– Däremot är det skillnader om barnen själva blir fysiskt misshandlade. Då gäller andra regler, där räknas de som brottsoffer och blir målsägande. Men barnen som är vittnen drabbas också av våld i hemmet, där det ska vara tryggt.

Nordin har följt frågan i flera år och det här är den tredje undersökningen i ämnet.

– Tyvärr har det inte hänt så mycket sedan 1996.

Kräver ändring

Lösningen är att barn som bevittnar våld i hemmen måste bli målsägande - och därmed brottsoffer fullt ut, anser Nordin.

– Då skulle polisen i rapporterna naturligt ta upp namn och personnummer, de skulle inte tappas bort på väg till socialtjänsten och skulle få rätt till statlig ersättning. För att det ska ske krävs en skärpning i brottsbalken, så snart som möjligt.

Rädda Barnen uppskattar att mellan 100 000 och 200 000 barn upplever våld hemma, uppger Ekot i Sveriges Radio.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!