Europaparlamentet i Strasbourg. Arkivbild.
Europaparlamentet i Strasbourg. Arkivbild. - Foto: Fredrik Persson/TT

Tolv länder får fler i EU-parlamentet

Tolv länder får en eller två platser till i EU-parlamentet att fördela i valet nästa år. Finland och Danmark får vardera ett till mandat till 15 var, men Sverige får inga ytterligare utan blir kvar på 21 mandat.


Det är Europeiska rådet, stats- och regeringschefernas organ i EU-maskineriet, som har fastställt antalet ledamöter i parlamentet till 720 för mandatperioden 2024--2029, enligt ett pressmeddelande.

När Storbritannien lämnade EU för några år sedan försvann deras 46 ledamöter i EU-parlamentet och kvar blev totalt 705. Men nu växer alltså parlamentet en aning igen, med 15 ledamöter i och med valet till parlamentet i juni nästa år.

Med hänvisning till ökande befolkning och att antalet ledamöter ska vara proportionellt fördelat mellan de 27 EU-länderna får tolv länder dela på de nya15 mandaten.

Tre länder – Frankrike, Spanien och Nederländerna – får två ytterligare mandat vardera. Nio länder får ett till mandat per land. Det är Finland, Danmark, Belgien, Irland, Lettland, Österrike, Polen, Slovenien och Slovakien.

Enligt EU:s fördrag får antalet ledamöter aldrig överstiga 751 (ledamöter + talman). Varje land har rätt till minst sex ledamöter och inget får ha mer än 96. Tyskland är enda land med 96 medan Malta, Cypern och Luxemburg har sex vardera.

TT
/
/
/
EU
/
Senaste nytt

"Musk kommer inte ge sig"

Pisachefen: Svensk skola behöver mer disciplin

De svenska resultaten i kunskapsmätningen Pisa väcker reaktioner på OECD:s huvudkontor i Paris. Det är en besvikelse att se detta bakslag, säger Pisachefen Andreas Schleicher till TT. Hans budskap är tydligt: Det behövs mer disciplin och engagemang i svenska klassrum.

Terapi gav effekt vid klimatångest

Är det rätt att behandla befogad oro och nedstämdhet över klimatförändringarna? Ja, menar svenska forskare som är först i världen med att ha utvärderat ”klimatterapi”.

Kinas export ökar

Den kinesiska exporten ökade i november med 0,5 procent jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från den kinesiska tullmyndigheten. Samtidigt minskade importen med 0,6 procent.

FN-chefen: Ta upp vapenvila i säkerhetsrådet

FN:s generalsekreterare António Guterres ber säkerhetsrådet i FN att ta upp frågan om en vapenvila i kriget i Gaza.

Asiens ledande börser backar

Asiens ledande börser tog rygg på USA-börsens kräftgång på onsdagen och backade i den inledande handeln på torsdagen.