Europaparlamentet i Strasbourg. Arkivbild.
Europaparlamentet i Strasbourg. Arkivbild. - Foto: Fredrik Persson/TT

Tolv länder får fler i EU-parlamentet

Tolv länder får en eller två platser till i EU-parlamentet att fördela i valet nästa år. Finland och Danmark får vardera ett till mandat till 15 var, men Sverige får inga ytterligare utan blir kvar på 21 mandat.


Det är Europeiska rådet, stats- och regeringschefernas organ i EU-maskineriet, som har fastställt antalet ledamöter i parlamentet till 720 för mandatperioden 2024--2029, enligt ett pressmeddelande.

När Storbritannien lämnade EU för några år sedan försvann deras 46 ledamöter i EU-parlamentet och kvar blev totalt 705. Men nu växer alltså parlamentet en aning igen, med 15 ledamöter i och med valet till parlamentet i juni nästa år.

Med hänvisning till ökande befolkning och att antalet ledamöter ska vara proportionellt fördelat mellan de 27 EU-länderna får tolv länder dela på de nya15 mandaten.

Tre länder – Frankrike, Spanien och Nederländerna – får två ytterligare mandat vardera. Nio länder får ett till mandat per land. Det är Finland, Danmark, Belgien, Irland, Lettland, Österrike, Polen, Slovenien och Slovakien.

Enligt EU:s fördrag får antalet ledamöter aldrig överstiga 751 (ledamöter + talman). Varje land har rätt till minst sex ledamöter och inget får ha mer än 96. Tyskland är enda land med 96 medan Malta, Cypern och Luxemburg har sex vardera.

TT
/
/
/
EU
/
Senaste nytt

Tre döda i skjutning i Nevada

Senaten i USA blockar Ukrainastöd

1 timme sedan
Republikanerna i den amerikanska senaten blockerar tills vidare en fortsatt debatt om president Bidens stödpaket för Ukraina, Israel och Taiwan, rapporterar Politico.

Sundsvall: Polisen rapporterar om försvunnen person

2 timmar sedan
"Försvunnen person Alnö, Sundsvall", skriver polisen på sin hemsida.

En svensk bland de skadade – efter skottlossning i Bryssel

2 timmar sedan
En svensk har skadats i en skottlossning i de centrala delarna av Belgiens huvudstad Bryssel, bekräftar EU-parlamentarikern Jörgen Warborn för TT. – Det är en medarbetare till oss, just nu vill jag inte säga mer än så, säger Warborn.

Fordon kvar i skredområdet i Stenungsund

3 timmar sedan
Flera fordon som hamnade mitt i jordskredet på E6 utanför Stenungsund står fortfarande kvar. Det handlar om en buss, en lätt lastbil och några personbilar som ännu inte bärgats från rasmassorna.

Nedåt på USA-börsen

3 timmar sedan
De ledande amerikanska aktieindexen fortsatte sin resa nedåt under onsdagens handel.