Sex män döms döms för upploppen på påskafton vid Skånegården i utkanten av Malmö i fjol. Arkivbild.
Sex män döms döms för upploppen på påskafton vid Skånegården i utkanten av Malmö i fjol. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Kastade sten under påskupplopp – får fängelse

Sex män döms för påskupploppen i samband med att den högerextreme politikern Rasmus Paludan brände en koran i utkanten av Malmö i fjol. Tre av männen döms till fängelse för grovt blåljussabotage.


Det var under påskafton förra året som en samling män kastade stenar, smällare och rökbomber mot polismän och Rasmus Paludan i samband med att han brände en koran på Skånegården utanför Malmö.

Minst fyra polismän träffades av stenar och flera polisfordon skadades. Även Paludan träffades av en sten på benet med en blödning som följd och en kvinna som körde i sin bil fick sidorutan krossad. Hon fick en blödande skada i huvudet och hjärnskakning.

Nu döms sex män – i åldrarna 20–42 år – för upploppen. Tre av dem får fängelse för grovt blåljussabotage. Längst påföljd får en 22-åring som döms till två års fängelse. De övriga två, som båda är 20 år gamla, döms till fängelse i ett år och tio månader respektive ett år och åtta månader.

"Det har varit fråga om ett omfattande stenkastande och samtliga tre har riktat stenar direkt mot polisfordon", skriver Malmö tingsrätt i sin dom.

Även de övriga tre männen åtalades för grovt blåljussabotage, men rätten bedömer att det rör sig om brott av normalgraden. Männen – 25, 37 och 42 år gamla – döms till villkorlig dom och samhällstjänst.

Tidigare i år har fem ungdomar i 17-årsåldern dömts för upploppen på Skånegården. Där varierade påföljden från sluten ungdomsvård till ungdomstjänst.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!