Maja Hellman ska förhöras i hovrätten om mordet på Tove.
Maja Hellman ska förhöras i hovrätten om mordet på Tove. - Foto: Polis & Privat

Mordet på Tove: Maja Hellman ska höras på nytt i rättegången

Även Maja Hellman ska höras igen i nya rättegången om mordet på Tove. Det innebär att båda de åtalade kvinnorna på nytt får uttala sig i rättssalen. Dessutom ska inte mindre än fyra olika rättsläkare försöka svara på frågan som blivit central i rättegången: Hur dog egentligen Tove?


Maja Hellman och Johanna Janson, tidigare Johanna Leshem Janson, dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i tingsrätten. De har båda förnekat mord, men deras uppgifter om vad som hände kvällen då Tove dog går isär.

Johanna Jansson, 20, har erkänt att hon tog ett kort stryptag om Toves hals – men förnekar att det skulle ha varit dödligt. Hon hävdar också att den yngre kompisen deltog genom att hålla fast Toves händer.

Mordet på Tove: Här är allt som hänt i fallet

Maja Hellman förnekar inblandning i mordet på Tove

Maja Hellman förnekar helt inblandning. Hon hävdar att hon sov och inte vågade säga nej när Johanna Jansson väckte henne och ville ha hjälp att flytta på kroppen.

Även expertkunskapen går isär. Fyra olika rättsläkare ska höras i rätten på tisdagen, alla med delvis olika uppfattning om dödsorsaken.

Dessutom ska båda de åtalade på nytt förhöras i rätten. 20-åringen hade kallats redan tidigare på begäran av den yngre kvinnans försvarare Peter Gillberg.

— Man får ha i åtanke att den enda egentliga bevisningen som finns mot min klient är den medtilltalades uppgifter. Då blir det väldigt viktigt att få fram under vilka förhållanden de har lämnats, sade han till TT efter den första rättegångsdagen.

Leif GW Persson: Därför borde Maja Hellman inte ha dömts för mordet på Tove i Vetlanda

Maja Hellman ska förhöras igen

På tisdagsmorgonen meddelades även att Maja Hellman ska höras på begäran av åklagaren, rapporterar P4 Jönköping. Han vill ställa frågor till henne om ny teknisk bevisning från hennes telefon, som tagits fram särskilt till hovrättsförhandlingen.

— Jag vill ge henne en möjlighet att svara på det inom ramen för den här förhandlingen, säger åklagaren Thobias Vilhelmsson i rätten.

Här kan du läsa fler artiklar om mordet på Tove i Vetlanda.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!