Skärmbild från filmen på koranbränningen utanför Linköpings domkyrka, som publicerades på Youtube i september 2020. Bild från polisens förundersökningsprotokoll.
Skärmbild från filmen på koranbränningen utanför Linköpings domkyrka, som publicerades på Youtube i september 2020. Bild från polisens förundersökningsprotokoll. - Foto: Polisen

Grillade koran med bacon – dom i dag

Mannen spred en film där en koran brändes med bacon till tonerna av musik kopplad till ett högerextremt terrordåd. Tilltaget ledde till åtal för hets mot folkgrupp. Nu faller domen.


Det var hösten 2020 som mannen enligt åtalet "gemensamt och i samförstånd med andra" skapade och publicerade filmenTwitter och Youtube. I filmen, inspelad framför Linköpings domkyrka, eldas en koran med bacon på en grill. Under grillen finns skyltar där det bland annat står att "Muhammed är pedofil".

Filmen är ljudsatt med den islamofoba låten "Remove kebab", populär i högerextrema kretsar. Låten hördes i terroristen Brenton Tarrants livesända massaker mot moskéer i Christchurch 2019, då 51 personer dödades och ett 50-tal skadades.

Den brända koranen lämnades tillsammans med bacon vid entrén till en moské i Linköping.

Historiskt mål

Mannen åtalades i september i år vid Linköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp. Det är första gången en svensk domstol prövar om koranbränning kan utgöra hets mot folkgrupp.

Åklagare Eva Nemec Nordh betonade i samband med att åtal väcktes att målet främst handlar om filmen – och inte minst den starkt terrorkopplade musiken – snarare än själva bränningen, men konstaterade att det likväl är värdefullt att få frågan prövad.

— Det är lite intressant att se var gränsen går. Hur många lager kan man lägga på en koranbränning innan det blir hets mot folkgrupp? Det vet vi inte riktigt, för vi har inte så mycket praxis på det, sade hon till TT då.

Olik andra bränningar

De senaste två åren har en stor mängd koranbränningar skett på olika håll i Sverige, varav majoriteten anordnats av den högerextreme politikern Rasmus Paludan och den islamkritiske irakiern Salwan Momika.

Eva Nemec Nordh tycker dock att bränningen i Linköping skiljer sig ganska mycket mot andra uppmärksammade koranbränningar som väckt en stor del av den muslimska världens ilska.

— Där har man haft en tillståndsgiven demonstration. Det här var inte en tillståndsgiven demonstration utan det sker på natten, sade hon till TT i september.

Dom i målet meddelas på torsdagen klockan 11. Åklagaren har yrkat på villkorlig dom.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!