Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och John Hassler, professor i nationalekonomi. Arkivbild.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och John Hassler, professor i nationalekonomi. Arkivbild. - Foto: Ali Lorestani/TT

Utredare: Klimatmålen bör uppdateras

De svenska klimatmålen ska finnas kvar – men bör uppdateras i ljuset av EU:s klimatlagstiftning. Det föreslår regeringens utredare John Hassler. Samtliga klimatmål föreslås kvarstå, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).


— Det är viktigt att de svenska klimatmålen rimmar med EU:s, det behövs inga radikala förändringar men det krävs ny politik så att vi når målen, säger Hassler på en pressträff där hans utredning presenteras.

Miljömålsberedningen bör få i uppdrag att "uppdatera de svenska klimatmålen så att de baseras på den målstruktur som används inom EU:s regelverk", står det i rapporten från John Hassler, professor i nationalekonomi.

Når inte mål

— Det är helt klart att Sverige med den politik vi hittills har beslutat om inte kommer att nå Sveriges krav på oss och inte heller de svenska klimatmålen, säger Hassler.

— Och om de svenska klimatmålen skulle nås garanteras inte det att EU:s krav skulle nås, bland annat på grund av skillnaden i målstruktur.

Utredaren har 46 förslag för en svensk klimatstrategi i sin rapport. Det handlar bland annat om införandet av ett svenskt system för utsläppshandel för åtminstone alla utsläpp utanför den nuvarande utsläppshandeln.

Utredningen

Sveriges klimatmål ingår i det klimatpolitiska ramverk som godkändes av alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna 2017. I somras fick Hassler i uppdrag att se över den svenska klimatpolitiken i ljuset av att EU har skärpt sin politik i och med klimatpaketet "Fit for 55". Utredningen utgår från hur Sverige på "ett kostnads- och samhällsekonomiskt effektivt sätt kan nå sina klimatåtaganden" och ska utgöra ett underlag till regeringens klimatpolitiska handlingsplan som presenteras i november.

Sveriges långsiktiga mål är att nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2045, med flera etappmål på vägen. Men inget av klimatmålen kommer att kunna nås med den nuvarande politiken, som kommer att leda till ökade utsläpp med uppemot 10 miljoner ton fram till 2030, konstaterar regeringen i sin höstbudget.

TT
/
/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!