I dag faller domen mot Maja Hellman och Johanna Jansson i Göta hovrätt.
I dag faller domen mot Maja Hellman och Johanna Jansson i Göta hovrätt. - Foto: Privat och Polisen

Maja Hellman kan frias för mordet på Tove • I dag faller hovrättsdomen

Maja Hellman och Johanna Jansson dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove, 21, i tingsrätten. Men när hovrättsdomen meddelas under onsdagen kan utfallet bli ett helt annat. Det här har hänt hittills i det uppmärksammade fallet.


Det var för strax över ett år sedan som 21-åriga Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda. Drygt två veckor senare hittades hon död i ett skogsområde.

I april i år dömdes två för henne bekanta kvinnor, Maja Hellman och Johanna Jansson, tidigare Johanna Leshem Jansson, för mord och grovt gravfridsbrott. 

Nyheter24 reder ut vad som hänt i det uppmärksammade fallet.

16 oktober 2022: Tove anmäls som försvunnen

Strax efter klockan två natten till söndagen pratar 21-åriga Tove i telefon med sin pojkvän. Hon har varit på baren Nöjet i Vetlanda med sina vänner.

Under kvällen har det uppstått bråk mellan henne och en bekant, men i telefon låter Tove glad och berättar att de är på väg hem till den bekanta för att tala ut. Det är sista gången pojkvännen hör hennes röst.

När Tove inte kommer hem anmäls hon som försvunnen. Polisen upprättar en regional särskild händelse, Missing people kopplas in och hundratals frivilliga engagerar sig i sökandet. Toves försvinnande blir en riksnyhet.

17 oktober 2022: Maja Hellman och Johanna Jansson anhålls

Maja Hellman och Johanna Jansson, i dag 19 respektive 20 år gamla, anhålls misstänka för människorov. De båda, men särskilt Jansson, är bekanta till Tove – men deras relation har under en tid kantats av konflikter. Det är dem hon följt med hem för att tala ut efter bråket på Nöjet.

2 november 2022: Tove hittas död utanför Vetlanda

Tove hittas död i ett skogsområde sydost om Vetlanda.

17 mars 2023: Maja Hellman och Johanna Jansson åtalas

Maja Hellman och Johanna Jansson åtalas misstänkta för mord och grovt gravfridsbrott. 

Enligt åtalet har de dödat Tove genom att ta strypgrepp på henne när hon låg på golvet, de har sedan transporterat hennes kropp till skogsområdet där de har försökt bränna upp den.

Så beskriver vännerna Maja Hellman och Johanna Jansson

27 mars 2023: Tovefallet tas upp i tingsrätten

Rättegången i Eksjö tingsrätt drar i gång. Fallet har fått stor uppmärksamhet och redan under småtimmarna börjar nyfikna köa utanför rätten för att få en åhörarplats.

Kvinnorna erkänner att de flyttat kroppen, men båda förnekar mord. Johanna Jansson medger att det uppstått ett bråk i lägenheten och att hon då tagit ett strypgrepp på Tove medan Maja Hellman hållit fast Toves händer – men säger att det var kortvarigt och att Tove inte dog av det.

Hellman förnekar all inblandning. Hon uppger att hon sov när Tove dog, och att hon inte vågade säga nej när Jansson uppmanade henne att hjälpa till att flytta kroppen.

19 april 2023: Maja Hellman och Johanna Jansson döms

De båda kvinnorna döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. De är de första kvinnorna under 21 år som döms till lagens strängaste straff i Sverige.

Eksjö tingsrätt bedömer Maja Hellmans uppgifter om att hon sov som en efterhandskonstruktion. Rätten konstaterar att Johanna Jansson haft för avsikt att döda Tove eftersom hon hållit ett så långt strypgrepp, medan Hellman har haft ett "insiktsuppsåt".

Med hänsyn till den tid under vilket det pågått så anser vi att hon måste ha insett och blivit medveten om att det här kommer att leda till döden, sade rättens ordförande Erik Handmark i samband med domen.

Så mycket kostade Johanna Janssons och Maja Hellmans advokater

4 oktober 2023: Tovefallet tas upp i hovrätten

Fallet prövas på nytt i hovrätten. Fyra nya rättsläkare uttalar sig om hur, exakt, Tove dog – och kommer i flera fall fram till helt olika slutsatser.

Åklagare Thobias Vilhelmsson menar dock att det står klart att Tove mördades och yrkar för att tingsrättens dom ska stå fast. Han öppnade dock för att den Maja Hellman skulle kunna dömas till ett lindrigare straff.

De båda försvararna yrkar på att deras klienter ska frias från mord.

Åklagaren i Tovefallet: Maja Hellman kan få lindrigare straff

12 oktober 2023: Maja Hellman frias i väntan på dom

Hovrätten beslutar att släppa Maja Hellman från häktet. Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren och tidigare överåklagare, tolkar beslutet som att 19-åringen kommer att frias för mord.

Johanna Jansson hålls häktad fram till att dom meddelas.

Maja Hellman släppt på på fri fot – Leif GW Persson hyllar advokaten: ”Utmärkt”

25 oktober 2023: Hovrättsdomen faller

Göta hovrätt meddelar sin dom.

Läs alla våra artiklar om mordet på Tove i Vetlanda här.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!