Polis på plats utanför köpcentret Emporia i Malmö 19 augusti 2022, då en 15-årig pojke sköt ihjäl en gängkriminell man. Pojken är en av de 15-åringar som 2023 åtalats för mord. Arkivbild.
Polis på plats utanför köpcentret Emporia i Malmö 19 augusti 2022, då en 15-årig pojke sköt ihjäl en gängkriminell man. Pojken är en av de 15-åringar som 2023 åtalats för mord. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Rekordmånga 15-åringar åtalade i mordfall: "Skett på väldigt kort tid"

Antalet 15-åringar som åtalas i mordärenden har ökat explosionsartat 2023. Sju av tio åtalade kan kopplas till kriminella nätverk – och utvecklingen drivs på av en systematisk användning av så kallade barnsoldater.
– De använder de här barnen som sin förlängda arm, säger åklagare Karin Hammar.


Under årets nio första månader har 22 barn som vid tiden för brottet var 15 år åtalats för mord, mordförsök eller mordplaner, visar TT:s sammanställning. Det är en kraftig ökning från de senaste åren: helåren 2017 till 2022 varierade det från 5 till 9 åtalade i samma grupp, enligt Åklagarmyndigheten.

Av de 22 som i år åtalats för mord, mordförsök, förberedelse eller anstiftan till mord kan 16 kopplas till gängkonflikter, enligt misstankarna. Övriga åtal gäller framför allt knivvåld mellan jämnåriga.

Under årets nio första månader har 22 barn som vid tiden för brottet var 15 år åtalats för mord, mordförsök eller mordplaner.

Kriminella nätverk utnyttjar barn

Karin Hammar vid Södra åklagarkammaren i Stockholm har åtalat fyra av 15-åringarna i år, som alla kopplas till gängbrottslighet.

— En förklaring är ju att äldre kriminella använder och utnyttjar de här barnen för att utföra brotten för att själva inte åka dit, säger hon.

— Det jag sett i mina ärenden är att det också har funnits en vilja hos de här barnen att delta i de här gärningarna och säkert vara en del av ett sammanhang, fortsätter hon.

Många av de barn som hamnar i dessa ärenden har tidigare befunnit sig i utsatta situationer och exempelvis varit placerade på HVB- eller Sis-hem, säger hon.

— Det är väl inget barn som egentligen vill göra det här, de har ju hamnat där av någon annan anledning.

Åklagare Karin Hammar har åtalat fyra 15-åriga pojkar för mordförsök i år efter gängskjutningar i Stockholm. Arkivbild.

11 av de 16 gängåtalen har väckts inom Stockholmsområdet, och för nästan samtliga av de åtalade med gängkopplingar handlar det om skjutvapenvåld eller planer på skjutvapenvåld.

Flera av åtalen knyts till en konflikt mellan Dalen- och Foxtrotnätverket som bröt ut i slutet av 2022.

Det gäller bland annat ett mål där två 15-åringar åtalades för att ha försökt skjuta ihjäl en man med automatvapen i södra Stockholm i januari. Mannen som besköts hade inget med saken att göra och klarade sig utan skador.

Gängmord mot betalning

Till samma konflikt hör ett åtal som väcktes i september, där två 15-åringar tillsammans med flera äldre tonåringar och vuxna misstänks för inblandning i dödsskjutningen av en 15-årig pojke i Skogås i januari.

Ärendet är ett av flera där barn misstänks ha rekryterats för att utföra gängmord mot betalning.

Blommor och ljus i närheten av mordplatsen i Skogås Centrum i södra Stockholm, där en 15-årig pojke sköts ihjäl inne på en restaurang den 28 januari. Arkivbild.

Ett annat sådant är ett åtal som väcktes mot en 15-åring vid Kalmars tingsrätt i maj, misstänkt för att ha skjutit och svårt skadat en tonåring utanför en butik i stadsdelen Norrliden i december 2022. Pojken ska ha tilldelats mordkontraktet av två andra tonåringar och dömdes till två års sluten ungdomsvård.

Övriga åtal som kan kopplas till gäng utanför Stockholm gäller dödsskjutningen på köpcentret Emporia i Malmö i augusti 2022, ett mord i Gävle i november samt en skjutning vid Eskilstuna Centralstation i april i år.

Tre 15-åringar misstänks även för inblandning i grova våldsbrott i Sundsvall under vintern, dåd som grundar sig i konflikten mellan Foxtrot och Dalen.

Åklagaren: Utvecklingen har skett på kort tid

Åklagare Karin Hammar som arbetar i en grupp med fokus på brott som begås av eller mot barn, säger att utvecklingen under 2023 är väldigt tydlig.

— Innan hade vi inte den här typen av ärenden i den gruppen, utan det är i år som det har blivit så. Det är helt andra typer av brott och utvecklingen har skett på väldigt kort tid.

Hon förväntar sig att få fler liknande ärenden på sitt bord framöver.

— Man hoppas så klart att det ska lugna ner sig, men just nu känns det inte som det kommer göra det på ett tag, säger hon.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!