Svensk kidnappades i Somalia - får ersättning

29-årige Ulf Flink kidnappades i Somalia av milismän. Ett år senare får han 13 500 kronor av Brottsoffermyndigheten.


Det var förra sommaren som Ulf Flink arbetade vid Räddningsverkets minhanteringsprojekt i Somalia när han och hans kollega fördes bort av beväpnade milismän.

Tre tungt beväpnade milismän dök upp

Klockan var runt halv nio på morgonen när tre tungt beväpnade människor dök upp utanför basen som Ulf Flink bodde i. De beväpnade milismännen avväpnade vakterna, beslagtog mobiler och kameror och bad Ulf och dansken Noe Falk Nielsen, 36, att följa med.

Dödsångest

Flink har tidigare berättat om bortförandet och uppgett att färden från basen stundtals kantades av en dödsångest. Varje gång bilen stannade var han säker på att de skulle skjuta dem och dumpa kropparna i öknen.

”vi kommer inte att döda er”

Men efter en stund får de ett lugnande besked: ”vi kommer inte att döda er”.

Och efter medling mellan milisen och företrädare för Räddningsverket samt Utrikes- och Försvarsdepartementet släpptes Ulf Flink och hans kollega efter cirka nio timmar.

Får 13 500 kronor av Brottsoffermyndigheten

Nu anser Brottsoffermyndigheten att brotten är av en sådan karaktär att det hotade Flinks personliga integritet och har en koppling till Sverige. Därför får Flink 13 500 kronor i ersättning.

"Jag skulle kunna tänka mig att åka tillbaka till Somalia"

Trots den ofattbara skräcken har Ulf tidigare berättat att han kan tänka sig att åka tillbaka.

–Nu när allt har lagt sig och jag har hunnit tänka genom det som har hänt ångrar jag inte mitt uppdrag i Somalia. Rebellerna var inte ute efter oss och jag skulle kunna tänka mig att åka tillbaka till Somalia, sa en lättad Ulf Flink till Expressen efter händelsen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!