Norges utrikesminister Espen Barth Eide. Arkivbild
Norges utrikesminister Espen Barth Eide. Arkivbild - Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Norge: Risk för dubbla måttstockar om Gaza

Norge valde en annan väg i FN än Sverige, genom att rösta för en resolution om eldupphör i Gaza. Sveriges inställning hade kanske varit annorlunda om Ann Linde hade varit utrikesminister, säger utrikesminister Barth Eide.


Espen Barth Eide ser en risk för att västvärlden anklagas för att använda olika måttstockar när det gäller synen på olika konflikter. Han tar kriget i Ukraina som exempel, där omvärlden varit tydlig med att fördöma ryska attacker på civila.

— Resten av världen kommer att fundera på varför vi är så tydliga i kriget i Ukraina men inte i kriget i Gaza, säger Barth Eide till GP.

Norge röstade för resolution

För ett par veckor sedan röstade Norge för en resolution om eldupphör i FN:s generalförsamling. Sverige, liksom övriga nordiska länder, lade ner sin röst eftersom man ville se ett tydligare fördömande av terrorgruppen Hamas attack i resolutionen.

— Det är ju inte så att vi medvetet har valt att ta en annan väg än de andra nordiska länderna, säger Barth Eide och säger att Norge också varit tydliga med att fördöma Hamas "vansinniga terrordåd".

— Men vi upplever också att Israel har överskridit en gräns och använt sin makt på ett oproportionerligt sätt i Gaza.

Ändrad politik

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) har tidigare sagt att Israels militära svar mot Gazaremsan var "proportionerligt". Han gjorde senare ett tillägg om att svaret måste ske inom den internationella humanitära rättens ramar och att misstänkta krigsbrott får bedömas från "fall till fall".

Espen Barth Eide tycker sig märka att Sveriges utrikespolitik förändrats sedan regeringsskiftet i fjol.

— Det kan säkert vara så att Sveriges inställning hade varit annorlunda om Ann Linde (S) hade varit utrikesminister, säger Barth Eide, som själv tillhör Arbeiderpartiet.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson säger till GP att S delar regeringens syn på konflikten, men att man följer vad som händer och finns det uppgifter om eventuella folkrättsbrott och krigsbrott, "då måste man reagera på det".

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!