Kung Carl Gustaf, Patrick Sommerlath och drottning Silvia. Arkivbild.
Kung Carl Gustaf, Patrick Sommerlath och drottning Silvia. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Silvias brorson duckade åtal om sexköp

Patrick Sommerlath, brorson till drottning Silvia, skulle nyligen åtalas för sexköp. I stället höll han sig undan tills brottet preskriberades. Nu nekar han till anklagelserna i en intervju med Svensk Dam. Jag valde medvetet att avvika från Sverige. I folks ögon skulle jag ändå vara en sexbrottsling.


I november 2021 pågick en längre spaningsinsats mot en massagesalong på Östermalm i Stockholm. Det var då Patrick Sommerlath hamnade på polisens radar, vilket Expressen var först med att rapportera.

Vid besöket swishade han 250 kronor och ytterligare 1 000 kronor en stund senare. Enligt åklagaren tyder den senare betalningen på ett sexköp. Han själv säger att han ibland köper produkter på salongerna, som ergonomiska kuddar, oljor och klippkort.

Sedan händelsen har polisen försökt delge Sommerlath stämningsansökan. Exempelvis har man letat efter honom på den adress där han är skriven, en fastighet som kungahuset disponerar. Åklagare begärde även att få göra en husrannsakan på Drottningholms slott, men fick nej i domstol, enligt Expressen.

Skulle bli uthängd

I söndags, två år efter polisinsatsen, preskriberades brottet.

Till Svensk Dam säger Sommerlath att han aldrig köpt sex.

— 100 procent nej! Jag har samarbetat med polisen hela vägen. Jag var övertygad om att de skulle avfärda mig som sexförbrytare.

Enligt egen utsago har han sedan förra veckan befunnit sig utomlands för att inte bli delgiven åtalet, då han förstått att det inte är en brottslig handling att hålla sig undan.

— Jag visste att jag skulle bli uthängd som sexköpare i hela Sverige om detta gick till åtal och behövde fundera över situationen i lugn och ro. Jag skulle vara tvungen att vänta ända fram tills en eventuell rättegång kunde prioriteras för att bedyra min oskuld. Fram tills dess skulle jag i allas ögon vara en torsk, säger han.

Ångrar sig

Nu ångrar Sommerlath att han höll sig undan.

— Hade jag förstått att både polis och press skulle lägga ned så mycket arbete för ett bötesbrott hade jag tagit ett annat beslut.

Att han nu berättar om händelsen beror på att hans agerande gått ut över andra, och att "kungaparet blivit uthängt", säger han.

Hovets presschef Margareta Thorgren har tidigare sagt att hovet inte kan kommentera ärenden gällande privatpersoner.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!