M tappar opinionsstöd

Med två veckor kvar till EU-parlamentsvalet får m 24,1 procent av rösterna.


Moderaterna tar ett stort steg bakåt i Demoskops senaste opinionsundersökning.

Med lite drygt två veckor kvar till EU-parlamentsvalet får m 24,1 procent av rösterna - ett tapp på över 12 procentenheter sedan förra veckans mätning. Raset kan hänga samman med det förmodat låga valdeltagandet.

– När det är så få som uppger att de ska rösta så krävs det inte många personer för att det ska bli en stor omsvängning, säger Demoskops analytiker Per Nilsson till Expressen som publicerar undersökningen i dag.

Piratpartiet noterar en ordentlig uppgång, från 3,4 procent i förra mätningen till 7,9 procent. Stödet för kristdemokraterna nästan fördubblas men det blir ända bara 3,4 procent totalt.

Socialdemokraterna får stöd av 35,9 procent (+3,2 procentenheter), vänsterpartiet 5,6 (+0,4), miljöpartiet 7,6 (-0,6), folkpartiet 5,5 (+0,5) och centerpartiet 7,4 procent (+3,1).

Sverigedemokraterna och junilistan får 1,1 (-0,1) respektive 1,2 (-0,1) procent.

Undersökningen omfattar 1 003 personer i åldrarna 18-89 år. De telefonintervjuades under perioden 13-20 maj. Ungefär en tredjedel av dem säger att de "helt säkert" tänker rösta i valet. Över 13 procent säger att detsamma är "helt uteslutet".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.

Polisen rapporterar om brand, Degerfors

"Räddningstjänsten befinner sig på Stora Valla i Degerfors och släcker brand", skriver polisen på sin hemsida.

Talade om "infiltratörer" – Modi anklagas för hat

Indiens ledare Narendra Modi anklagas för hat mot muslimer efter att ha beskrivit dem som "infiltratörer".

Positiva toner inom tjänstesektorn

Tjänstesektorn i eurozonen repar sig. Inköpschefsindex steg i april till 52,9, klart över marknadens förväntningar som låg på 51,8. Framförallt märks en uppgång i Europas största ekonomi Tyskland. Ett indextal över 50 brukar traditionellt indikera tillväxt.