Statsminister Ulf Kristersson (M) på besök på SSAB Oxelösund.
Statsminister Ulf Kristersson (M) på besök på SSAB Oxelösund. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Kristersson om Åkessons uttalande: Sår split

Jimmie Åkessons moskéuttalande sår split i det svenska samhället, enligt statsminister Ulf Kristersson (M). Samtidigt anser han att muslimska företrädare ska ta ansvar för att motverka extremism.


— Religiösa ledare i Sverige behöver ta ansvar och motverka extremism och intolerans, säger han till TT.

Kristersson understryker att Sverige som land står upp för religionsfriheten, efter Jimmie Åkessons uttalande i helgen om att han inte vill att nya moskéer ska byggas, och att moskéer som sprider antidemokratiska budskap ska rivas.

TT: Hur stort problem är det med extremism i svenska moskéer?

— Extremismen ska vi bekämpa. Det är vi helt överens om. De som predikar hatbudskap eller på olika sätt bryter mot svensk lag ska bekämpas mycket hårt, säger Kristersson under ett besök på SSAB i Oxelösund.

Statsministern anser att Åkessons ord var ansvarslösa av flera anledningar.

— Det får resten av världen att tro att Sverige är emot muslimer i allmänhet, att vi sår split och splittring i samhället mellan olika grupper. Det tycker jag är dåligt att göra i den farliga tid vi befinner oss i just nu.

Säkerhetspolisen bevakar redan i dag människor som sprider hat, påtalar Kristersson.

— Vi har problem med det här i dag, utan tvekan. Det är en del av den extremism som har funnits i vårt land under lång tid, säger han.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Livstids fängelse för mord och nio mordförsök

Tonårspojkar döms för knivmord

Den 23-årige Kalmarbon trodde att mötet skulle handla om en narkotikaaffär, men han blev knivmördad. Nu döms två tonårspojkar för mord respektive stämpling till mord.

Här är frågan Arla vägrar att svara på angående Bregott

Det var för ett par veckor sedan som Arla skickade ut ett gäng Bregott-paket till olika svenska kändisar. Men reaktionerna blev inte helt som tänkt.

Inflationen sjunker oväntat lite i eurozonen

Inflationen sjönk till 2,6 procent i eurozonen i februari, visar preliminära beräkningar presenterade av EU:s statistikbyrån Eurostat.

Arbetslösheten sjunker marginellt i eurozonen

Arbetslösheten i eurozonen sjönk till 6,4 procent i januari, enligt säsongsjusterade beräkningar gjorda av statistikbyrån Eurostat.

Fjällräv på rymmen har hittats påkörd

Fjällräven Mei som varit på rymmen från Skånes djurpark har hittats påkörd.