Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm 2022. Arkivbild.
Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm 2022. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Polisen på tårna inför Nobel med ökat terrorhot

Det höga terrorhotet mot Sverige innebär att polisen gör vissa ändringar i säkerhetsarbetet under Nobelveckan i Stockholm. Vi kan inte bara luta oss tillbaka och göra som vi alltid har gjort, säger kommenderingschef Magnus Mowitz.


Det var i augusti som Säkerhetspolisen höjde terrorhotnivån i Sverige från tre (förhöjt hot) till fyra (högt hot), på en femgradig skala.

Beslutet grundade sig i en successiv försämring av hotbilden, där Sverige gått från att betraktas som ett så kallat legitimt mål till att nu ses som ett prioriterat mål för terrorister.

När Nobelveckan drar i gång innebär det att polisen, som årligen har en stor insats för att säkerställa ordningen och säkerheten under festligheterna, måste anpassa sig. Det säger Magnus Mowitz, kommenderingschef för polisens särskilda händelse om Nobel.

— Det vi tar med oss är erfarenheter från tidigare, men där vi i år kanske måste jobba med en annan nyfikenhet och kanske med en mer aktuellt värderad lägesbild för de nya förutsättningar som bland annat terrorhotnivån och de händelser som ligger till grund för den har medfört, säger han.

Magnus Mowitz, kommenderingschef för Stockholmspolisens särskilda händelse för Nobelveckan. Arkivbild.

På tårna

Därför kommer "vissa justeringar" göras kopplat till terrorhotnivån, säger han, utan att precisera närmare.

— Men vi är på tårna och vi har också över tid höjt vår förmåga kopplat framför allt till händelserna 2010 och 2017 med terror. Det har gjort att vi i dag är än mer förberedda både på att kunna jobba förebyggande mot att något ska hända men också har högre förmåga att avbryta pågående händelser.

Ensamagerande personer har pekats ut som det största hotet, bland annat eftersom de är svårupptäckta. Någon annan bedömning än tidigare görs inte nu.

— Utan att i detalj kommentera särskilda händelsen Nobel ser vi generellt ingen annan hotbild än vad vi har pratat om tidigare, säger Magnus Mowitz.

Den klart största insatsen under veckan blir Nobeldagen den 10 december, med prisutdelning i konserthuset och den efterföljande banketten i stadshuset. Då får man även hjälp av poliser utifrån Stockholm, säger Magnus Mowitz.

Festligheterna kommer även att övervakas med drönare och under banketten är delar av vattnet utanför Riddarfjärden avlyst.

Prio för Säpo

Även för Säpo är Nobelfesten ett högprioriterat evenemang, då bland annat ministrar och personer i kungafamiljen som är föremål för personskyddet är på plats.

— Som alltid när det kommer till vårt personskydd och skyddet av den centrala statsledningen görs en hotbildsbedömning och utifrån det vidtas ett antal skyddsåtgärder, säger Adam Isaksson Samara, presstalesperson på Säpo.

— I det arbetet tar vi så klart alltid höjd för den verklighet och det omvärldsläge vi ser. Det gör vi även i år, säger han apropå den höjda hotnivån.

Inte väskförbud

På grund av säkerhetsläget gäller sedan 1 november ett väskförbud på alla större evenemang i Sverige. Det kommer dock inte att träffa Nobelfesten, som inte är en allmän sammankomst utan en privat tillställning.

— Det är ju särskilt inbjudna gäster till den här tillställningen, vilket gör att det blir arrangörens ansvar att i så fall meddela ett väskförbud, säger Mowitz.

Något generellt väskförbud kommer dock inte att råda, enligt Nobelstiftelsen.

"De åtgärder som påverkar våra gäster under våra olika evenemang kommunicerar vi direkt till dem. Vi gör som många andra arrangörer och avråder till exempel från att man tar med sig större väskor eftersom de kan behöva sökas genom", skriver presschef Rebecka Oxelström i en kommentar till TT.

TT
/
/
/
/
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!