Amerikanska F16-plan uppställd på Kallax flygplats i Luleå under den stora flygövningen Arctic Challenge 2015. Arkivbild.
Amerikanska F16-plan uppställd på Kallax flygplats i Luleå under den stora flygövningen Arctic Challenge 2015. Arkivbild. - Foto: Susanne Lindholm/TT

Så ska USA få använda svenska militärbaser

Amerikansk militär ska få rätt att använda delar av vissa svenska militärbaser. Regeringen hoppas att ett avtal ska kunna signeras i Washington nästa vecka.


— Med ett sådant här avtal sänker vi tröskeln för den som vill komma hit och hjälpa oss att avskräcka Ryssland, säger Robert Dalsjö, försvarspolitisk expert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Flyttar styrkor

Innehållet i avtalet blir inte offentligt förrän efter signeringen. Men USA har slutit liknande avtal med Norge och Finland. Det norska blev offentligt förra året.

— Amerikanerna arbetar sedan flera år på ett mer rörligt koncept för sin närvaro i andra delar av världen. De har inte tillräckligt mycket förband så att de kan vara överallt samtidigt, säger Dalsjö.

— Man flyttar styrkorna lite oförutsägbart till olika ställen, och så uppträder man ett par tre veckor någonstans, tillsammans med en allierad eller partnerland och sedan flyttar man vidare.

Konceptet innebär att amerikanska styrkor snabbt kan komma på plats för att skydda Natos nordflank i ett skarpt läge.

Svenska baser

Avtalet med Norge ger USA rätt till tillträde och till att använda tre flygbaser och en marinbas i Norge.

— Där kan USA ha ett litet område inom basen som är avdelat som USA:s hörn, till exempel en hangar där man kan ställa sina grejer så att de finns när de kommer, säger Dalsjö.

Även till avtalet mellan USA och Sverige kommer det att finnas en bilaga där de svenska militärbaser som USA kan få tillträde till nämns.

TT: Vilka baser kan bli aktuella?

— Nu spekulerar jag vilt. Flygvapnets bas i Kallax utanför Luleå har en väldigt lång landningsbana. Och Nordkalottområdet är ju intressant. Så det är möjligt att den skulle kunna bli aktuell, säger Dalsjö.

— I alla fall en svensk bas i norr och en marinbas; Karlskrona, Berga eller Göteborg. Och sedan en eller två flygbaser i södra delarna av landet.

Inte permanent

Att det kommer att finnas amerikansk personal på plats på de svenska baserna kan man inte räkna med.

— Det handlar nog mera om ett förråd eller en hangar i ett hörn av en redan existerande svensk bas, som har amerikanska märkningar och lås på dörrarna, säger Dalsjö.

I det norska avtalet står att USA ska få fritt tillträde och rätt att använda de överenskomna anläggningarna och områdena bland annat för besök, övningar, transit, tankning av flygplan, bunkring av fartyg, utplacering och inkvartering av personal och lagra materiel.

Norge har sagt nej till att kärnvapen ska kunna lagras i landet. I avtalet står att den norska linjen inte påverkas av avtalet.

Basera flyg?

Dalsjö uppger att en "potentiell viktig sak" för Sverige är om amerikanerna planerar för att kunna basera flyg i Sverige i ett skarpt läge. Han tror dock inte att USA kommer lagra riktigt tung materiel som stridsvagnar och haubitsar här. Han påpekar att USA inte har enormt överskott på tung materiel som man kan placera ut i varje land man har avtal med.

På stadshotellet

Avtalet ska också ta bort byråkratiska hinder för att amerikansk militär enkelt ska kunna ta sig in och ut ur Sverige, till exempel krav på visum och tillstånd och på betalning av skatter, moms och avgifter.

Amerikanerna får också bygga egna anläggningar om det skulle behövas, men i så fall själv stå för kostnaderna.

— I åtminstone en av flygbaserna kommer amerikanarna att bygga speciella hangarer för F22 plan, säger Dalsjö.

Det norska avtalet reglerar också hur USA:s del av baserna ska skyddas och bevakas. Inom de utpekade områdena får amerikansk militär rätt att agera för att upprätthålla ordning och skydda amerikansk personal.

Norge överlämnar också sin förstahandsrätt att få åtala amerikaner som utanför tjänsten begår brott på norsk mark till USA.

TT: Hur kommer lokalbefolkningen att märka den amerikanska närvaron i Sverige?

— När det är en övning eller ett pådrag, då kommer man att märka det när amerikanska fordon rör sig på vägarna, eller amerikansk personal på stadshotellet en lördagskväll, säger Dalsjö.

TT
/
/
/
USA
/
Senaste nytt

Avbröt avrättning efter åtta försök

Karolinska kvar bland topp tio i världen

Karolinska universitetssjukhuset är världens sjunde bästa sjukhus enligt amerikanska tidskriften Newsweeks rankning.

Domare nekar Trump på valsedel i Illinois

1 timme sedan
En lokal domare i Illinois har beslutat att ex-presidenten Donald Trump inte kan stå på delstatens valsedlar på grund av hans roll i kongresstormningen efter förra presidentvalet, rapporterar amerikanska medier.

Rekordlåga utsläpp från nya bilar

2 timmar sedan
Genomsnittsutsläppen från nya personbilar minskade under 2023, och var förra året de lägsta som Transportstyrelsen uppmätt. Framför allt beror minskningen på att elbilarna har blivit fler.

Allvarlig tågolycka i Örebro – tre påkörda

igår 23:26
Tre personer har skadats mycket svårt i en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro, enligt polisen.

Trumpmål fördröjs efter HD-besked

igår 23:26
USA:s högsta domstol ska ta upp frågan om landets tidigare president Donald Trump kan hävda immunitet i fallet som rör uppvigling till uppror i samband med den dödliga kongresstormningen i januari 2021.