Rätt till skadestånd – eller ej? Tim Karlsson och hans mamma Louise Karlsson väntar nu på Högsta domstolens dom.
Rätt till skadestånd – eller ej? Tim Karlsson och hans mamma Louise Karlsson väntar nu på Högsta domstolens dom. - Foto: Magnus Lejhall/TT

De drack giftvattnet: "Det här ska vi leva med"

Rätt till skadestånd eller ej? 155 människor har stämt det kommunala vattenbolaget för att ha fått dricksvatten förorenat med PFAS-kemikalier – vilket kan ge hälsorisker. Nu väntar hela Kallinge på Högsta domstolens avgörande.


— I går fick jag reda på två cancerfall till här, en med strupcancer och en ändtarmscancer. Vi är flera som har drabbats, den ena efter den andra, säger Louise Karlsson.

Hon serverar kaffe med laktosfri mjölk hemma vid köksbordet i den nyrenoverade villan utanför Kallinge i Blekinge.

Sonen Tim, 24 år, kommer och sätter sig och börjar berätta om sina skolår.

— Jag mådde alltid illa, jag gjorde skolan hemifrån i åttan till nian, för annars skulle jag behövt springa på toa och missa lektioner.

Kissar blod

Han är uppväxt i huset och har druckit kranvattnet precis som alla andra. I dag har Tim flera hälsoproblem, och har diagnosticerats med den kroniska tarmsjukdomen Chrons.

Mamma Louise har å sin sida opererats för urinblåsecancer.

— I mars förra året så kissade jag blod första gången. Då fick jag en penicillinkur och åker hem, minns hon.

Louise Karlsson har pärmen med PFAS-fallet bredvid sig.

— Sedan i slutet av juli kör jag till jobbet, och redan när jag kommer fram behöver jag gå och kissa men kan inte. Så jag trycker till och det bara slafsar ut stora blodklumpar i toaletten....

TT: Vilka bevis har du för att detta är orsakat av PFAS?

Louise Karlsson öppnar en tjock pärm som ligger på köksbordet.

— Här har du ett papper som säger hur höga halter det finns i mitt blod. 1 150 nanogram.

Stämmer vattenbolag

2013 är skandalen ett faktum. Då upptäcker det kommunala bolaget Ronneby miljö och teknik höga halter av PFAS, ett samlingsnamn för högfluorerade kemikalier, i dricksvattnet i det lokala vattenverket i Kallinge.

Orsaken visar sig vara utsläpp från brandskum på försvarets brandövningsplats som ligger i närheten.

Brantafors vattenverk i Kallinge. Arkivbild.

Drabbade bildar en förening, och över 150 invånare beslutar sig för att gå till domstol.

Nu börjar en lång process.

I Blekinge tingsrätt vinner Kallingeborna då rätten anser att vattenbolaget var skadeståndsskyldigt. Halterna av PFAS i Kallingebornas blod är bland de högsta som uppmätts i världen, skriver domstolen.

Brandövningsplatsen, där brandskum med PFAS användes, på F17 i Kallinge. Arkivbild. från 2017.

Förhöjda halter av PFAS i blodet kan leda till hälsorisker och kan exempelvis påverka njurar, lever och kolesterolhalt. Det finns även studier som visar att PFAS hämmar kroppens immunförsvar, och PFAS har kopplats till ökad risk för vissa typer av cancer.

Så jävla liten

Men Kallingeborna får inget skadestånd. Enligt hovrätten innebär de höga halterna av PFAS i blodet visserligen en förändring av kropparna – men domstolen anser samtidigt att de som har stämt vattenbolaget inte har kunnat bevisa att förändringen i sig utgör en skada på kroppen.

Tim Karlsson funderar mycket över vad PFAS kan leda till i kroppen.

Louise Karlsson är fortfarande upprörd över den senaste domen. Rösten brister.

— Man har så mycket känslor för man blir så arg. Man är så jävla liten. Det här ska vi leva med resten av våra liv, den här oron.

Om Högsta domstolen kommer fram till samma slutsats som hovrätten går byborna vidare, menar Louise Karlsson som är aktiv i PFAS-föreningen som drivit saken.

— Är det EU-domstolen vi ska gå till då? Jag tror det, säger hon och fortsätter:

— Då vet jag ju att jag gjort allt jag kan för framtiden och för att hjälpa mina barn. Jag kan inte sluta kämpa.

Sonen Tim fyller i:

— Varje gång man mår dåligt tänker jag: "Är det något annat som kommer nu? Någon annan sjukdom som format sig?" Man tänker på gener, om man själv ska ha barn. Hur mycket av detta går vidare?

TT
/
/
/
/
/
EU
/
Senaste nytt

Postnords senaste förändring: Blir ännu långsammare

Längdskidåkarens avslöjande: "Alla ligger med alla"

Kärleken spirar inom längdskidåkningen. I en intervju avslöjar nu poddprofilerna och längdskidåkarna James Clugnet och Mika Vermeulen om en chockernade upptäckt efter OS 2018.

Guldet nästan rekorddyrt

Guldpriset på världsmarknaden närmar sig historiska rekordnivåer efter ytterligare prisuppgångar. Efterfrågan ökar på grund av geopolitisk oro och osäkerhet kring framtida ränteläget i världen.

Jacke om Alectas nya avhopp: "Kan inte greppa det"

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke förstår inte varför Alectas nytillträdda ordförande Carina Åkerström hoppar av. Jag kan inte riktigt greppa det, säger han och lägger därmed i praktiken skulden på henne för de fiaskoartade turerna i tjänstepensionsjätten.

Inga genombrott i fredssamtal om Gaza

1 timme sedan
Den senaste samtalsrundan om vapenvila i Gaza har avslutats i Kairo – utan genombrott. I Gaza fortgår striderna, med rapporter om ett 20-tal döda under en israelisk attack mot staden Khan Yunis.

Polisen i Borlänge rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Ett företag i Borlänge har utsatts för en stöld", skriver polisen på sin hemsida.