EU:s utrikeschef, Josep Borell, kräver att Johan Floderus släpps från Iran omedelbart.
EU:s utrikeschef, Josep Borell, kräver att Johan Floderus släpps från Iran omedelbart. - Foto: Virginia Mayo/AP/TT

EU uppmanar Iran att släppa fängslad svensk

EU:s utrikeschef upprepar sitt krav på att Iran ska frige den svenska EU-diplomaten Johan Floderus. Uppmaningen kommer efter att rättegången mot honom har påbörjats i Teheran – där Floderus anklagas för att ha "konspirerat" med Israel.


"EU fortsätter att kräva att Johan Floderus omedelbart friges", säger unionens utrikeschef, Josep Borrell, i ett uttalande under söndagen.

Borell säger att rättsprocessen mot Floderus är totalt ogrundad och att de, i nära kontakt med UD, försöker få mer information från Iran.

"Jag tar ihärdigt upp fallet vid varje möte med de iranska myndigheterna, sedan hans frihetsberövande, och begär hans frigivning", säger Josep Borell.

Våren 2022 reser Johan Floderus till Iran tillsammans med vänner. Enligt familjen handlar det om en semesterresa. Under resan grips han och anklagas av Iran för spioneri.

På lördagen meddelades att han nu anklagas för att ha "konspirerat" med Israel, skriver AFP.

Under lördagen meddelande utrikesminister Tobias Billström (M) att rättegången mot Floderus har inletts i Teheran.

"Sveriges chargé d’affaires var på plats i domstolen men nekades rätten att delta vid rättegången. Detta har Sverige reagerat emot och har begärt tillstånd att närvara när rättegången återupptas", skriver Billström i ett sms till TT.

Utrikesdepartementet har inte kunnat bekräfta det exakta innehållet i åtalet men skriver i en kommentar till TT att det rör sig om allvarliga anklagelser.

"Det viktiga är att Johan Floderus är godtyckligt frihetsberövad och därmed är varje anklagelse och åtalspunkt felaktig. Detta är framfört tydligt till Iran på olika nivåer, vid olika tidpunkter, senast i dag", skriver UD:s presstjänst under lördagen.

TT
/
/
/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!