I sitt jultal summerade kungen året som har gått och blickar framåt. Pressbild.
I sitt jultal summerade kungen året som har gått och blickar framåt. Pressbild. - Foto: Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna

Kungen: "Fredlig utveckling känns avlägsen"

Terrorattacker mot svenskar, gängkriminalitet på hemmaplan och krig i världen färgar kungens årliga jultal.


2021 präglades av pandemin, 2022 av kriget Ukraina och ekonomisk oro. När kung Carl Gustafs nu tar till orda i årets jultal är det återigen ett dystert år han ser tillbaka på.

Kungen minns en pojke i Sydafrika för länge sedan med scoutskjorta.

— Han var väldigt stolt över sin fina skjorta och ville berätta om vad den betydde för honom. Han sade: ”När jag bär den, känner jag mig trygg och fredad. Inte ens de tuffaste grabbarna vågar gå på mig.” Den symboliserade sunda värden.

Och goda symboler kan enligt kungen behövas när svenskar skjuts ihjäl på väg till fotbollsmatcher i Bryssel och när världen skakas av krig i Gaza och Ukraina, menar kungen.

Ett mörkt år

Han säger att kriget i Gaza skapar oroligheter i hela världen.

— En fredlig utveckling känns avlägsen – men hoppet måste leva.

Han pratar om 2023 som "ett mörkt år".

— Här hemma i Sverige har flera drabbats av det hänsynslösa gängvåldet. Många känner en oro över samhällsutvecklingen.

I talet nämner också kungen närmandet till försvarsalliansen Nato och rätten att som nation få leva i fred och oberoende.

Ger framtidstro

För att balansera upp det dystra nämns det färska klimatavtalet i Dubai, vars löften om utfasning av fossila bränslen "ger hopp och framtidstro".

— Naturen gör vårt land rikt. Vi har förädlat skogen, malmen, vattenkraften och jorden. Med den nya gröna tekniken fortsätter Sverige att skörda framgångar i samklang med naturen, säger kungen.

Kung Carl Gustaf lyfter också fram landets länsmuseer, med "historiska guldkorn" och uppmanar svenskarna att ge lite extra tid i jul åt en "gammal vän eller en äldre släkting".

Rättad: I en tidigare version av faktarutan angavs fel antal barnbarn till kungaparet.

TT
/
/
Jul
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!