Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Värdefull kräkla stals i domkyrka

Nyheter | 28/05/2009 12:03

Väktare och polis stormade efter inbrott i Lunds domkyrka.

En värdefull kräkla, en biskopsstav av guld med dekorationer av elfenben och smaragd, har stulits vid ett inbrott i Lunds domkyrka.

Vid elva-tiden på onsdagskvällen bröt sig tjuven eller tjuvarna in kyrkan och in i montern där kräklan förvarades.

– Det verkar som om det var just den de var ute efter. Annat värdefullt har de lämnat kvar, säger Karin Anvedal Malm, informatör i polisområde Mellersta Skåne.

Automatlarmet utlöstes omedelbart vid inbrottet och väktare och polis uppges ha varit på plats efter bara fyra-fem minuter. Men då var allt över, både förövare och kräkla försvunna. På torsdagsförmiddagen var den uppbrutna montern avspärrad, tillsammans med området runt omkring.

– Det finns en del spår som våra tekniker arbetar med. Dessutom har vi ett par vittnesiakttagelser, berättar Anvedal Malm.

Men polisen vet inte om tjuvarna sedan försvann i bil eller på annat sätt. Det finns en risk att de kan ha lämnat landet omedelbart med sitt byte.

Kräklan fick domkyrkan i gåva vid sitt 800-årsjubileum 1946. Den är tillverkad av guldsmeden Erik Fleming i Stockholm. Enligt beskrivningar är den av guld med dekorationer i elfenben och smaragder. Reliefer på sidorna föreställer kyrkans skyddshelgon och Johannes döparen.

Domprost Håkan E Wilhelmsson vågar inte ha en uppfattning om det ekonomiska värdet, men vet att kräklan setts som mycket dyrbar.

– Den har betraktats som så värdefull att den egentligen aldrig kommit till användning. Biskopen använder andra kräklor, berättar han för TT.

Wilhelmsson menar att det stora värdet ligger i stavens funktion som symbol för kyrkan och den kristna gemenskapen. Han hoppas innerligt att tjuvarna inte ska förstöra den, utan att den kan återföras hel till kyrkan.

TT: Är ni beredda att betala tjuvarna för att få tillbaka den?

– Nej, men vi vill gärna tala med dem. Det finns förlåtelse för allt, svarar domprosten.

Skrivet av: