Fredag 25 Jun
Stockholm

Värdefull kräkla stals i domkyrka

Väktare och polis stormade efter inbrott i Lunds domkyrka.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En värdefull kräkla, en biskopsstav av guld med dekorationer av elfenben och smaragd, har stulits vid ett inbrott i Lunds domkyrka.

Vid elva-tiden på onsdagskvällen bröt sig tjuven eller tjuvarna in kyrkan och in i montern där kräklan förvarades.

– Det verkar som om det var just den de var ute efter. Annat värdefullt har de lämnat kvar, säger Karin Anvedal Malm, informatör i polisområde Mellersta Skåne.

Automatlarmet utlöstes omedelbart vid inbrottet och väktare och polis uppges ha varit på plats efter bara fyra-fem minuter. Men då var allt över, både förövare och kräkla försvunna. På torsdagsförmiddagen var den uppbrutna montern avspärrad, tillsammans med området runt omkring.

– Det finns en del spår som våra tekniker arbetar med. Dessutom har vi ett par vittnesiakttagelser, berättar Anvedal Malm.

Men polisen vet inte om tjuvarna sedan försvann i bil eller på annat sätt. Det finns en risk att de kan ha lämnat landet omedelbart med sitt byte.

Kräklan fick domkyrkan i gåva vid sitt 800-årsjubileum 1946. Den är tillverkad av guldsmeden Erik Fleming i Stockholm. Enligt beskrivningar är den av guld med dekorationer i elfenben och smaragder. Reliefer på sidorna föreställer kyrkans skyddshelgon och Johannes döparen.

Domprost Håkan E Wilhelmsson vågar inte ha en uppfattning om det ekonomiska värdet, men vet att kräklan setts som mycket dyrbar.

– Den har betraktats som så värdefull att den egentligen aldrig kommit till användning. Biskopen använder andra kräklor, berättar han för TT.

Wilhelmsson menar att det stora värdet ligger i stavens funktion som symbol för kyrkan och den kristna gemenskapen. Han hoppas innerligt att tjuvarna inte ska förstöra den, utan att den kan återföras hel till kyrkan.

TT: Är ni beredda att betala tjuvarna för att få tillbaka den?

– Nej, men vi vill gärna tala med dem. Det finns förlåtelse för allt, svarar domprosten.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela