Natten till torsdagen föll mycket snö över många delar i landet. Bilden visar Solna, Stockholms län.
Natten till torsdagen föll mycket snö över många delar i landet. Bilden visar Solna, Stockholms län. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Därför är snökanoner svåra att förutspå

Just nu drabbas delar av Sverige av snökanon. Det är ett väderfenomen som meteorologerna har svårare att förutspå i sina prognoser än exempelvis lågtryck. Det krävs mer manuell hantering, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.


Prognosen visar mulet väder, men ute öser snön ned. Om det händer kan en snökanon vara orsaken.

Snökanoner är kraftiga snöbyar som är svårare att förutspå i väderprognoserna än både lågtryck och frontbunden nederbörd, alltså nederbörd som bildas när olika luftmassor möts.

En bidragande orsak är att meteorologernas väderradar kan missa snökanonerna, eftersom de ofta är smalare. Dessutom samspelar flera olika faktorer för att de ska skapas.

Men även när meteorologerna vet om att en snökanon är på ingång kan det vara svårt att förutspå exakt var snön faller. En minsta ändring av vindriktningen gör att snöfallet kan hamna på ett annat ställe än väntat.

— En svårighet är när det bildas jättesmala stråk med snöbyar. Det är inte sällan som snöbyarna dyker upp på radarn ända från S:t Petersburg, ringlar över finska viken och norra Östersjön och sedan viker av vid svenska kusten. Då är det avhängigt precis var vinden ligger på för att veta var snön faller ned, säger Therese Fougman.

Snökanoner längs östkusten

Den snö som orsakat stora trafikstockningar på E22 i Skåne beror inte på en snökanon, utan är mer kopplad till ett lågtryck som passerat söder om Sverige.

Therese Fougman, meteorolog, SMHI. Pressbild.

Däremot kan de ymniga snöfall som pågår i Östra Svealand och ned längs Smålandskusten, Öland, Gotland och ostligaste Blekinge förklaras av snökanoner.

— Det är snökanoner även om de inte är isolerade smala stråk utan ganska utbrett, säger Therese Fougman.

Fler snökanoner i norr

Snökanoner orsakas av att torr och kall luft sveper över ett isfritt hav. Numera är havsisarna mindre på grund av klimatförändringarna. Men om det varmare havet leder till fler snökanoner i framtiden är oklart.

— Vi har försökt titta på det, men modellerna är inte så bra på att beskriva snökanoner, säger Anna Rutgersson, professor i meteorologi vid Uppsala universitet.

Vad som däremot är mer säkert är att snökanonerna kommer att inträffa på nya platser.

— Om du har is på havet blir det ingen snökanon, men om det blir ett mindre istäcke kan man tänka sig att det blir snökanoner på platser där de inte har förekommit förut.

Ett exempel är att om Bottenviken har mer öppet hav, kan snökanonerna förskjutas längre norrut i Sverige. Söderut kanske det däremot blir färre snökanoner om det är varmare och mindre snö på grund av den globala uppvärmningen, enligt Anna Rutgersson.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!