Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) anländer till Folk och försvars rikskonferens som inleddes i Sälen på söndagen.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) anländer till Folk och försvars rikskonferens som inleddes i Sälen på söndagen. - Foto: Pontus Lundahl/TT

S: Låt staten stödja tillverkning av ammunition

Socialdemokraterna vill att Sverige tillverkar mer artilleriammunition till Ukraina. Därför föreslår partiet statliga garantier för att försvarsindustrin ska öka sin produktionskapacitet.


— Tiden är nu kommen för att upprätta direktproduktion av ammunition till Ukraina. Behoven är stora och brådskande, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna kommer att i försvarsutskottet föreslå att riksdagen uppmanar regeringen att inleda ett sådant samarbete med försvarsindustrin. Enligt förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) är det bråttom.

— Riksdagens partier måste ta konkret ställning. Är man beredd att stå bakom statliga garantier för att få få upp produktionen och inte bara en massa prat i den här frågan?säger Hultqvist.

Socialdemokraterna har inget konkret förslag på hur de ska statliga garantierna ska utformas.

Det kan, enligt Andersson, vara ekonomiska garantier eller att staten lägger stora långsiktiga beställningar av krigsmateriel, så att försvarsindustrin vågar bygga upp en större produktionskapacitet. Garantierna måste, enligt S, sträcka sig till krigets slut.

Enligt försvarsminister Pål Jonson (M) gör regeringen de facto redan det som S föreslår.

— Vi har ju från statens sida tillsammans med producenter av artilleriammunition ansökt om EU-medel för att kunna öka produktionen av artillerigranater i Sverige, säger han.

På frågan om inte risken ökar för att Ryssland ser svensk försvarsindustri som legitimt militärt mål med direktproduktion av ammunition till Ukraina svarar S-ledaren Magdalena Andersson:

— Vi producerar redan krigsmateriel som kan användas av Ukraina.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!