Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten. Arkivbild.
Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Experter: Kan vara ny fas i kampen mot terror

Israels regering uppger att Hamas har haft för avsikt att attackera Israels ambassad i Stockholm. Om uppgifterna stämmer kan det innebära att Hamas förändrats – med en ny fas i kriget mot terrorism i Europa som följd, anser analytiker som TT har talat med.


Anders Persson, expert på Israel och de palestinska områdena, bedömer uppgifterna som sannolika.

— Jag tar uppgifterna på allvar. Det finns ingen anledning att misstro dem, Israel och Sverige har goda relationer. Det förvånar mig inte att de siktade mot Sverige, säger Persson.

Samtidigt vore det en nyhet om Europa har blivit en spelplan för Hamas, fortsätter han.

— Vad jag vet är det första gången som man har gripit Hamasmedlemmar för att ha planerat terrordåd i Europa. Samma sak gäller Hamas finanser: då är det i regel Iran, Qatar, Turkiet och Sudan som pekas ut som länder där en person eller grupper har varit verksamma.

Ny fas mot terror

De avvärjda terrorplanerna kan innebära ett nytt kapitel för terrorbekämpningen i Europa, befarar Persson.

— I den värsta av världar skulle det kunna bli en ny fas i kriget mot terrorismen. Den palestinska saken har många supportrar i Europa och en del av dem är radikala så man kan rekrytera ur de grupperna. Man ska också komma ihåg att det finns en koppling till kriminella nätverk och det är något som europeisk säkerhetspolis har varnat för i många år.

Persson spekulerar i att det kan röra sig om tredje fasen i kampen mot terrorismen.

— Där al-Qaida var fas ett och IS fas två, utgör Hamas fas tre.

Aron Lund, Mellanösternanalytiker på FOI. Arkivbild.

Förändrat Hamas

Även Mellanösternexperten Aron Lund på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) betonar att om uppgifterna stämmer innebär det att Hamas har förändrats.

— Jag skulle höja på ögonbrynen om Hamas har gjort en sådan här sak, å andra sidan är det så mycket som har hänt sedan den 7 oktober, så man kan inte utesluta att organisationen eller delar av den har förändrats, och kanske gör saker som inte skulle ha gjorts tidigare, säger Lund och syftar på datumet för krigsutbrottet.

Lund tycker dock att uttalandet bör ses som en partsinlaga från en av två parter i kriget.

— Jag tror att det är klokast att invänta och höra vad svenska myndigheter har att säga om det här.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!