Det har hittats spår av kokin på flera toaletter i riksdagen.
Det har hittats spår av kokin på flera toaletter i riksdagen. - Foto: Beate Oma Dahle/Fredrik Sandberg/TT

Rester av kokain hittat på toaletter i riksdagen

Fyra riksdagspartier hade spår av kokain på sina kanslitoaletter i riksdagen, enligt ett test som Aftonbladet lät göra. De berörda partierna kommenterar att spåren kan ha lämnats av tillfälliga besökare.


Aftonbladet gjorde testerna på partiernas riksdagskanslier i samband med intervjuer. Testerna gjordes på alla kanslier, utom Moderaternas. Ytor torkades av med så kallade kokainservetter, som färgas om de fångat upp drogen. Då servetterna kan reagera på andra kemikalier lät tidningen testa dem på ett laboratorium.

— I alla prover som vi fick har vi hittat kokain, säger Anders Helander, sjukhuskemist och forskare vid Karolinska institutet och den som gjorde testerna, till Aftonbladet.

Prover på kokain hos fyra riksdagspartier

De partier vars prover visade på kokain är Liberalerna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartet. Partierna kommenterar i termer av "ser allvarligt på detta" och "överraskad". Men påpekar också att toaletterna kan ha använts av besökare på respektive partikansli.

Exempelvis svarar Erik Kristow, SD:s kanslichef: "Våra 28 toaletter är tillgängliga för alla som behöver dem, däribland journalister, förvaltningspersonal och andra besökare på vårt kansli".

Liberalerna uppger att man ska utföra egna tester, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ska kontakta riksdagsförvaltningen och Vänsterpartiet ska kontakta huvudskyddsombudet.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!