Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet. Arkivbild.
Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Expert: Osannolikt att dödsstraff verkställs

Den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus kommer förmodligen att dömas till dödsstraff i Iran. Men att det verkställs är mindre sannolikt, enligt Said Mahmoudi, professor i internationell rätt på Stockholms universitet.


Fakta: Greps i Iran

Den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus befann sig på semester i Iran när han greps i april 2022. Han har hållits fängslad sedan dess.

Han står anklagad för att ha spionerat för Israel och ha "spridit korruption på jorden", en bred men allvarlig brottsrubricering i Iran. I söndags yrkade åklagare på att Floderus ska dömas till döden.

Regeringar i väst och människorättsorganisationer anklagar Iran för att fängsla utländska medborgare och anklaga dem för omfattande brott i ett slags "gisslandiplomati".

"Det finns ingen som helst grund för att hålla Johan Floderus frihetsberövad, än mindre att ställa honom inför domstol", skriver svenska UD.

Åklagaren yrkar på dödsstraff. Vad innebär det?

— Det här är en rutin som upprepas från iranskt håll när det kommer till utländska medborgare som är misstänkta för spioneri. Lagen är väldigt tydlig med att det är det strängaste straffet som gäller. Det var ingen överraskning och med stor sannolikhet kommer domstolen att döma till dödsstraff, säger Said Mahmoudi.

Hur stor är sannolikheten att de verkställer ett dödsstraff?

— Vad jag vet har det inte hänt någon gång tidigare under senare år att de har verkställt en sådan dom mot en utländsk medborgare. I det här fallet är det kanske ännu mer osannolikt eftersom det har varit spekulationer, eventuellt välgrundade sådana, om att hela syftet är att sätta press på Sverige för en utväxling med Hamid Noury.

Flera svenskar har gripits i Iran de senaste åren, kan det kopplas till fallet med Hamid Noury?

— Ja, det här började 2019 efter att Hamid Noury greps i Sverige. Iran ser det här som en politisk dom och menar att han är oskyldig.

Tror du att Sverige kommer att ge sig in i en förhandling om fångutväxling?

— Det är en rad länder i Västvärlden som har haft gisslan i Iran – Belgien, Storbritannien, Frankrike och Australien – som i slutändan gått med på att förhandla och som fått sina medborgare fria. Det är inte för att man tycker att det är en bra lösning utan det är en avvägning man får göra, säger Said Mahmoudi.

— Det finns många iranier som anser att den här mannen (Hamid Noury) måste avtjäna sitt straff. Det skulle säkerligen bli protester och rent politiskt svårt att rättfärdiga ett sådant beslut. Men som jag förstått det finns det inget rättsligt hinder som regeringen inte skulle kunna gå runt om den vill.

I en kommentar till TT skriver utrikesdepartementets presstjänst att "frågan om fångutväxling är inte något som UD kommenterar".

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!