Genrebilder.
Genrebilder. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

EU:s miljömål kan kosta alla husägare 140 000 kronor

EU har satt upp olika miljömål och delmål. Ett delmål är att alla hus ska rustats upp med i genomsnitt 16 procent till 2030. En upprustning som skulle kunna kosta den enskilde husägaren 140 000 kronor, enligt Villaägarnas samhällspolitiska expert Jonathan Lindgren.


EU har satt upp olika miljömål och ett av dem är att Europa ska bli koldioxid­neutralt 2050. För att det ska bli verkligheten vill EU att noll-emissioner från hus.

För att nå det stora målet har EU satt upp ett delmål, där man redan 2023 vill att alla hus ska ha förbättrats med i genomsnitt 16 procent.

Här bor de med mest skulder hos Kronofogden: "En ond spiral"

Husägare behöver renovera för att nå delmålet

Det betyder att husägare skulle behöva göra vissa åtgärder för att förbättra sina hus fram tills dess. Det kan vara saker som att isolera en vind eller byta fönster som kommer behöva göras .

Men att nå detta målet kan såklart bli en dyr historia för svenska husägare.

– Enligt vår uträkning kommer de 16 procenten att kosta cirka 140 000 kronor i snitt för den enskilde husägaren, säger Villaägarnas samhällspolitiska expert Jonathan Lindgren till Aftonbladet.

Så sparar du 100 000 på ett år – utan att tappa motivationen

Nästan 40 procent av Sveriges husägare behöver renovera

Nästan 40 procent av alla husägare i Sverige berörs av EU:s delmål. Men enligt Jonathan Lindgren är husägare i Europa redan väldigt måna om att energieffektivisera.

– Villaägare runtom i Europa är redan väldigt angelägna om att energieffektivisera. Man gör så gott man kan utifrån sin plånbok, särskilt efter att ha sett hur elpriserna kan slå, säger Jonathan Lindgren till Aftonbladet.

En upprustning av sitt hus kan öka värdet vid försäljning

Dag Lundblad på Energimyndigheten är positiv till EU:s delmål. Han menar att man får göra upp en plan och se vad som går att ordna i sitt eget hus. 

– I många fall kan det också öka värdet på huset vid en eventuell försäljning, säger han till  Aftonbladet.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att medlemsländerna i EU själva ska få välja vilka åtgärder som ska användas för att nå målet.

I dag finns det finns inga EU-krav på att alla enskilda bostadshus ska renoveras för massor med pengar. Så det är upp till var och en hur man vill göra med sitt hus.

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Så hög är medellönen i Sverige – bäst betald

Här är utbildningarna att plugga om du vill få jobb direkt och 40 000 i lön

Här är jobben med lägst medellön – så lite tjänar man

Handpenning vid bostadsköp: Så många procent måste du betala

/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!