Blommor, ljus och föremål på en minnesplats under en viadukt i Örkelljunga, där en 16-årig pojke dog efter att ha skadats av ett vasst föremål vid ett bråk.
Blommor, ljus och föremål på en minnesplats under en viadukt i Örkelljunga, där en 16-årig pojke dog efter att ha skadats av ett vasst föremål vid ett bråk. - Foto: Johan Nilsson/TT

Därför beväpnar sig unga med kniv

Flera fall av dödligt knivvåld mellan unga personer har inträffat i Sverige på relativt kort tid. Morden är mycket ovanliga – men vad är det som gör att vissa barn väljer att beväpna sig med kniv när de lämnar hemmet?


Fakta: Lyckat exempel från Skottland

Skottland hade i början av 2000-talet stora problem med knivvåld, och där har en uppsökande verksamhet på sjukhus visat sig vara ett framgångsrikt initiativ mot våldet.

Metoden går ut på att personer som inkommer till sjukhus med skador från bland annat knivvåld fångas upp och ges socialt stöd, boende och arbete.

Eftersom vissa som vårdas för knivvåld själva andra gånger utövar knivvåld, möter vården i dessa fall gärningspersoner i en situation där de är skadade och därför kan vara mottagliga för förebyggande insatser exempelvis i form av stöd av olika slag.

Källa: Brå-rapporten "Knivvåldets utveckling i Sverige från 2010 till 2022"

— Risken att man beväpnar sig är större för dem som tidigare har utsatts för våld.

Det konstaterar Johanna Olseryd, utredare på Brottsförebyggande rådet som nyligen publicerade en rapport om knivvåldet i Sverige från 2010 till 2022.

I rapporten uppskattas att nära 10 000 15-åringar bär kniv minst en gång varje år, men trots det är det mycket ovanligt med dödligt knivvåld mellan barn. I snitt har årligen 2,5 personer i åldern 15 till 19 dött till följd av skär- eller stickvåld, och då framgår inte hur gammal gärningsmannen varit.

— Det är inte många. Våldet är mer koncentrerat till åldersgruppen 20–29, säger Olseryd.

Flera fall

Det senaste dryga halvåret har dock flera uppmärksammade fall av dödligt knivvåld inträffat mellan mycket unga personer. Senast i raden är ett dåd i Örkelljunga, där en 15- och en 16-åring misstänks för att ha mördat en 16-årig pojke, enligt uppgift till flera medier med kniv.

Människor samlade vid Lumaparken i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm efter knivmordet på en 15-årig pojke i somras.

Nyligen dömdes även två tonåringar, vid tiden för händelserna 15 år gamla, för mord efter att ha huggit ihjäl jämnåriga pojkar i Älvsjö respektive Hammarby Sjöstad i södra Stockholm i somras.

Den ena av pojkarna uppgav under rättegången att han bar kniv eftersom han ibland passerade "riskområden" och då ville ha den i självförsvarssyfte. Det är även den vanligaste förklaringen som lyfts fram i undersökningar bland knivbärande skolelever i Europa, enligt Brå-rapporten.

— Främst uppges att man har det för att kunna försvara sig eller för att man känner sig otrygg, säger Johanna Olseryd.

Våld föder våld

Det finns även en aspekt av att våld föder våld, då våldsutsatta personer i högre utsträckning beväpnar sig än andra, säger hon.

— När man väl beväpnat sig är det också större risk att man deltar i våld.

Andra skäl uppges vara att man vill ha större möjlighet att skada, att kniven ska användas vid rån, att man gör det av maskulinitetsskäl eller för att stärka sin självkänsla.

— Hur fördelningen ser ut bland de här skälen skulle man behöva undersöka för Sveriges del innan man kan säga varför just svenska ungdomar gör det.

Trots den senaste tidens grova dåd pekar flera saker på att beväpningen går ned bland svenska ungdomar, framför allt bland pojkar. Det ligger enligt Johanna Olseryd i linje men en generellt minskad våldsbrottslighet bland unga, som i dag konsumerar mindre alkohol och tillbringar mer tid hemma.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!