Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2, samt ekonomiska zoner och territorialvatten.
Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2, samt ekonomiska zoner och territorialvatten. - Foto: Anders Humlebo/TT

Svensk utredning om Nord Stream läggs ner

Den svenska utredningen om sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2 hösten 2022 läggs ner. Enligt åklagare Mats Ljungqvist saknas svensk jurisdiktion i ärendet. I Tyskland fortsätter utredningen.


Fakta: Sabotaget vid Nord Stream

I slutet av september 2022 upptäcktes fyra läckor på gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som går från Ryssland till Tyskland längs Östersjöns botten.

Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet innan läckorna hittades och omkring två månader senare bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna hade utsatts för medvetna sprängningar.

— Vi har genomfört en förundersökning där vi har kunnat bekräfta vissa saker och avföra andra saker. Den bild som kvarstår är att det inte föreligger jurisdiktion, säger Ljungqvist.

Han kan inte berätta vad utredningen har kommit fram till i sak då det råder sekretess eftersom den tyska utredningen ännu pågår.

Den svenska utredningen om sabotaget av Nord Stream-ledningarna läggs ner eftersom att svensk jurisdiktion enligt åklagaren saknas. Arkivbild.

Utrett tysk segelbåt

Det Säpo och åklagaren har utrett är om sabotaget mot Nord Stream var riktat mot Sverige och därmed hotade Sveriges säkerhet, om svenska medborgare var inblandade eller om svenskt territorium på något sätt använts. Inget tyder alltså på att det varit så, enligt åklagaren.

Expressen har rapporterat att en tysk segelbåt som misstänks ha använts vid sprängningarna var förtöjd i en hamn i Blekinge tolv dagar före attentatet. Ljungqvist vill inte kommentera huruvida det skulle kunna innebära att Sverige har jurisdiktion.

— Men det jag kan konstatera är att vi har tittat på en mängd olika fartygsrörelser, inklusive den här båten, närmare än så kan jag inte gå in på det.

Tysk jurisdiktion

Varför anser Tyskland sig ha jurisdiktion?

— Jag vill inte gå in på hur de tänker. Men av något skäl är det så att de bedömer att de har det, och det är också beroende av varje lands nationella lagstiftning för jurisdiktion. Jag har gjort min bedömning utifrån den svenska lagstiftningen.

Utredningen har bedrivits i nära samarbete med Tyskland och man har överlämnat material som nu kan användas som bevis i den tyska förundersökningen.

— Det material som de är intresserade av är överfört, säger Mats Ljungqvist.

Tidigt spekulerades det om att Ryssland låg bakom sprängningarna, men bland annat tyska och amerikanska medier har i granskningar pekat ut ukrainsk militär som skyldig.

Kan man nu avföra Ryssland som inblandad i detta?

— Jag vill inte alls kommentera det. Vi har ju en uppfattning om vad förundersökningen har landat i, men den vill vi av olika skäl inte redovisa. Då vill vi vare sig bekräfta eller avföra saker.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!