Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj.
Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj. - Foto: Jessica Gow/TT

Ilska i S när El-Haj blir politisk vilde

Socialdemokraten Jamal El-Haj behåller sin riksdagsplats och blir politisk vilde. Oacceptabelt, säger Lena Hallengren (S): Det ärliga och riktiga hade varit att lämna.


I ett brev som skickats till partiet skriver El-Haj:

"Dagens beslut är det mest smärtsamma jag har behövt fatta under hela mitt vuxna liv. Men det går inte att vara kvar när partiledningen inte längre har förtroende för mig och drevet har blivit alltför stort."

Han fortsätter:

"Jag kommer att behålla min plats i riksdagen. Det vore inte rätt gentemot våra väljare och gentemot den svenska demokratin att lämna mitt uppdrag. "

"Oacceptabelt agerande"

Beskedet från El-Haj upprör Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren. Hon kallar agerandet för "oacceptabelt"

— Jamal El-Haj är vald på ett socialdemokratiskt mandat, han är inte personvald. Han sätter sitt eget intresse framför partiets, säger hon.

Hon ger inte mycket för El-Hajs resonemang om att det inte vore rätt mot demokratin att lämna.

— Jag delar inte den uppfattningen och förstår faktiskt inte vad han menar, säger hon.

Varför tror du han väljer att sitta kvar?

— Jag vill inte spekulera i det, men jag beklagar det. Det ärliga och riktiga hade varit att lämna riksdagen när han lämnar det Socialdemokratiska partiet.

El-Haj blir nu Socialdemokraternas första politiske vilde i riksdagen.

Han kommer som partilös fortsätta att "kämpa mot orättvisor och mot den israeliska brutaliteten i Gaza och mot ockupationen", skriver han i sitt brev.

"Jag är, och kommer fortsatt vara, lojal med Sverige och det svenska folket och med det palestinska folket. Det går att älska två folk, det går att vara både svensk och palestinier."

"Skadat partiet"

Bakgrunden till beskedet är att partidistriktet i Skåne i fredags satte ned foten och uppmanade El-Haj att lämna sin riksdagsplats. Orsak: El-Haj har förbrukat sitt förtroende.

Tidigare samma dag avslöjade Expressen att El-Haj försökt påverka Migrationsverket i ett asylärende till förmån för en imam. Imamen ska ha föreläst i en extremistkopplad moské i Skåne tillsammans med två salafistpredikanter.

Förra våren tvingades El-Haj även att ta en paus från flera riksdagsuppdrag efter medverkan på en palestinsk konferens i Malmö. Han hade avråtts av partiet från medverkan efter uppgifter om att talare med koppling till Hamas skulle delta.

Även partiledaren Magdalena Andersson tog i helgen avstånd från El-Haj och hans agerande.

— Det har skadat partiet, sade Andersson då.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åtalet: Trump ville tysta ner och påverka valet

Amerikansk telejätte klår förväntningar

USA:s största mobiloperatör Verizon gjorde en högre justerad vinst än väntat för första kvartalet. Vinsten per aktie landade på 1,15 dollar, mot aktieanalytikernas snittprognos på 1,12 dollar.

En skadad i explosion i Helsingborg

Något har detonerat i ett trapphus i Helsingborg. En person har skadats, enligt polisen.

Explosion i trapphus – en skadad

Polis och ambulans till ett flerfamiljshus i Helsingborg, efter ett larm om detonation i ett trapphus.

Man häktad för knivattacken i Västerås

En man i 30-årsåldern har häktats på sannolika skäl misstänkt för fyra mordförsök efter knivattacken i Västerås i fredags, rapporterar flera medier.

Klart: Vattenfall säljer halva vindkraftsparken

Den statliga energikoncernen Vattenfall har sålt 49 procent av aktierna i de tyska vindkraftprojekten Nordlicht 1 och 2 till den tyska kemijätten Basf. Priset på aktierna är inte känt. Men det handlar om en miljardaffär.