Johan Abrahamsson, Moderaternas ordförande i Västra Götaland, tar en paus från sitt uppdrag. Arkivbild.
Johan Abrahamsson, Moderaternas ordförande i Västra Götaland, tar en paus från sitt uppdrag. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Avgångskrav mot M-topp efter sexistiska inlägg

Johan Abrahamsson, Moderaternas ordförande i Västra Götaland, tar en paus från sitt uppdrag efter avslöjandet om att han delat en stor mängd kränkande innehåll i privata chattar. Nu kommer interna krav på hans avgång.


— Vi tycker inte att det här beteendet är okej och det är inget som går att sopa under mattan, säger Per Malm, ordförande för Moderaterna i Mölndal, till Göteborgs-Posten.

Även Grästorps moderata kommunalråd Robert Fransson har tidigare krävt att Abrahamsson ska lämna sin post.

Abrahamsson har i en privat chatt delat rasistiska och sexistiska bilder. Bland annat en bild på en naken kvinna vars kön täcks av en fiskmås, ett grovt skämt om oralsex och en bild på Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar med en kommentar om hennes urringning. Han har också delat flera bilder med rasistiskt och homofobt innehåll, vilket P4 Skaraborg var först med att rapportera.

Johan Abrahamsson är en av Moderaternas tyngsta kommunpolitiker, ordförande för partiets största förbund, Moderaterna i Västra Götaland, och kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.

Abrahamsson själv sade först att det handlat om "helt vanlig buskishumor", men har senare uppgett att han är ångerfull.

Enligt Per Malm har alla förtroendevalda i partiet skrivit under en etisk policy som talar om hur man ska bete sig mot andra människor, och han konstaterar att Johan Abrahamsson inte följt den.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Apoteksjätten Apotea stäms – krävs på 300 000

Åtal: Svårt sjuk valp fick självdö

Veterinären gav ägaren till en svårt sjuk hundvalp två alternativ: intensivvård eller avlivning. Men mannen blev arg och hotfull och gick därifrån med valpen som dog bara några dagar senare. Nu åtalas han för djurplågeri, rapporterar Sydsvenskan.

MP om uranbrytning: “Dyrt och farligt”

MP:s språkrör Daniel Helldén är kritisk till regeringens snabbutredning av uranbrytning. Det är komplicerat, dyrt och farligt, säger han.

Småbarnspappa dödades i misstänkt felskjutning – två män döms

En 39-årig småbarnsfar utan koppling till kriminalitet sköts till döds när han kom ut från en restaurang i Solna.

De drabbas av EU:s nya sanktioner mot Ryssland

Företag i Kina, Serbien och Turkiet finns med när EU nu formellt har godkänt ännu en sanktionspaket kring Rysslands krig i Ukraina.

Efter mordet i Christiania – fem åtalas

Fem gängkriminella i åldrarna 18-28 år åtalas för att ha planlagt och utfört ett mord i fristaden Christiania i Köpenhamn, uppger Köpenhamnspolisen.