Lisebergs vattenland har exploderat och brunnit upp.
Lisebergs vattenland har exploderat och brunnit upp. - Foto: Wiktoria Gruca/Privat

Wiktoria, 22, om explosionen på Oceana i Göteborg: "Sjukaste jag sett"

Under måndagsförmiddagen exploderade äventyrsbadet Oceana i Göteborg. Hela bygget stod i lågor och boende uppmanades stanna inne och hålla fönster stängda. Wiktoria Gruca är en av dem som bor nära branden.
– Det är det sjukaste jag sett, säger hon till Nyheter24.


Under måndagsförmiddagen kom larmet om att en kraftig brand hade inträffat i centrala Göteborg. Lisebergs nya miljardsatsning, äventyrsbadet Oceana, hade exploderat och stod i lågor.

Enligt uppgifter från Sahlgrenska universitetssjukhuset vårdades tolv personer för lindriga skador efter branden under måndagseftermiddagen, skriver Göteborgs-Posten.

Kraftig brand vid Lisebergs nya badhus – rutschkana står i lågor

Ett VMA utfärdades i och med branden

I och med branden utfärdades ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, där alla i området uppmanades gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Den svarta röken som uppkom i och med branden var inte bra att andas in.

– Vi är på plats med ett omfattande resurspaket och det pågår släckningsarbete, sa Jan Carlsson, vakthavande befäl på Räddningstjänsten Storgöteborg i ett pressmeddelande.

Branden var ännu inte släkt vid 14-tiden

Vid lunchtid meddelade räddningstjänsten att man hade man fått kontroll på branden, men att släckningsarbetet skulle ta tid.

Nyheter24 har pratat med Wiktoria Gruca, 22, som bor granne med äventyrsbadet Oceana.

Hon stod i sitt trapphus när den andra explosionen ägde rum.

– Jag hade precis gjort en sen frukost och skulle sätta mig ner, då hörde jag den största explosionen. Det skakade i väggarna och marken och man kände att något hade hänt.

Lisebergs-anställd lurade till sig åkband för 17 000 kronor

"Det är det sjukaste jag sett"

Wiktoria tittade ut genom sitt fönster mot innegården och såg då ett svart rökmoln komma från andra sidan lägenhetshuset.

– Jag sprang ut i trapphuset och såg att hela Lisebergs vattenparksdel brann. Deras cylinder, som man skulle kunna åka i, brann jätte jätte mycket. Branden spred sig och det kom en bäcksvart rök. Sen från ingenstans blev det värsta explosionen igen och alla fönster på hotellet på andra sida exploderade, säger Wiktoria till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är det sjukaste jag sett. Så stor eld har jag aldrig sett i mitt liv. När man tittade på elden stack det i ögonen och ljuset kändes som att kolla på solen. Även om jag stod på andra sidan gatan kände jag värmen från elden i ansiktet. 

Boende uppmanades stanna inomhus

Fastighetsägaren kom till lägenhetshuset och lugnade alla boende i trapphuset. Polisen bad alla boende gå in i sina lägenheter och stänga av all ventilation och spärrade av innegården, då det ligger smält plast där.

– Jag var livrädd och hade hjärtklappning. Det såg så sjukt ut och jag visste inte om det var farligt för en själv först. Det är som om jag är i en dröm, man är helt chockad.

"Plötsligt kom det eldslågor"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nya lagen många husägare missat – kan ge 3 000 kronor i böter

EU inför ytterligare sanktioner mot Hamas

1 timme sedan
EU inför nya sanktioner mot terrorstämplade Hamas och Islamiska Jihad efter terrorattacken mot Israel den 7 oktober i fjol. Nu inkluderas även tre av rörelsernas väpnade grenar.

Ica-butik ger bort gratis varor – varje vecka

1 timme sedan
I ekonomiskt kärva tider har en Ica-butik i Mellansverige valt att belöna sina stammisar. De ger bort en gratis vara varje vecka till en av sina kunder. – De är jätteglada, säger butiksbiträdet Linnéa till Nyheter24.

Kramfors: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Centrum, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm: Polisen rapporterar om knivlagen

2 timmar sedan
"Två personer bråkar i en bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Förändringen på Leos lekland – så påverkas kunderna

2 timmar sedan
Leos Lekland byter design, inredning och hemsida. Nyheter24 har pratat med Gabriel Bergqvist, Marknadschef på Leos Lekland, som berättar hur förändringarna påverkar kunderna.