Jonny Cato (C) sågar utredningsförslaget att höja lönekravet för dem som invandrar från länder utanför EU. Arkivbild.
Jonny Cato (C) sågar utredningsförslaget att höja lönekravet för dem som invandrar från länder utanför EU. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Centern: Ett dråpslag mot svenska företag

"Förslagen i utredningen är ett dråpslag mot svenska företag, svensk ekonomi och Sverige", säger Jonny Cato, Centerns migrationspolitiske talesperson, i ett skriftligt uttalande.


Centerpartiet och Socialdemokraterna kommenterar nu förslaget att höja lönekravet för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. Nya kravet blir 34 200 kronor i månaden, föreslår regeringens utredare.

Cato tycker att regeringen borde "kasta förslagen i papperskorgen". Att ha ett lönegolv skulle enligt honom sätta den svenska modellen på spel.

"Det kommer i praktiken bli politiker och inte parterna som kommer sätta lönenivåerna. Dessutom kommer alla olika undantag att bli en byråkratisk mardröm för företag om vem man får eller inte får anställa", skriver han.

Anders Ygeman, Socialdemokraterna migrationspolitiska talesperson, tycker att det är bra att regeringen ändrat sig om den så kallade behovsprövningen.

"Men förslagen riskerar paradoxalt nog att öka den okvalificerade arbetskraftsinvandringen genom avskaffat försörjningskrav, ökade säsonganställningar och en vildvuxen flora av undantag", skriver han till TT.

TT
/
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!