Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus och i flera europeiska länder rapporteras om ökande spridning. Arkivbild.
Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus och i flera europeiska länder rapporteras om ökande spridning. Arkivbild. - Foto: CDC

Ökad spridning av mässling i flera länder

Ökande spridning av mässling rapporteras i flera europeiska länder, bland annat i Storbritannien. Kontrollera vaccinationsskyddet inför resor, tipsar Folkhälsomyndigheten.


Mässling är extremt smittsamt och kan vara farligt för ovaccinerade, särskilt för små barn och personer med nedsatt immunförsvar.

Vaccin mot mässling ingår i det som kallas MPR-vaccin, som även ger skydd mot påssjuka och röda hund. Det erbjuds till barn i det svenska vaccinationsprogrammet, men en första dos brukar ges först vid 18 månaders ålder och sedan en andra dos i årskurs ett eller två.

Om barnet ska göra en utlandsresa som medför ökad smittrisk rekommenderar FHM att en första dos kan tas redan från nio månaders ålder. Vid särskilt hög smittrisk kan vaccinet ges från sex månader.

"I Sverige är så pass många vaccinerade att risken för större utbrott är liten. Ovaccinerade löper dock en risk att smittas under resor till länder med lägre vaccinationstäckning och pågående smittspridning", säger statsepidemiolog Magnus Gisslén i ett pressmeddelande.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!