Klimatminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild.
Klimatminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen räknar med höjd reduktionsplikt

Sverige kommer att fixa nettonollutsläpp år 2045, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L). En kraftigt höjd reduktionsplikt krävs för detta, skriver Dagens Nyheter som har tagit del av regeringens underlag.


Regeringen har en längre tid hävdat att Sverige kommer att nå nettonollutsläpp år 2045 men inte velat precisera exakt hur.

Enligt Dagens Nyheter, som har tagit del av bakomliggande statistik från Energimyndigheten, bygger ett scenario på kraftigt höjd reduktionsplikt – det vill säga ökad inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel.

— Det bygger på beräkningsmodellen för reduktionsplikt – ja. Men det är inte ett antagande om höjd reduktionsplikt. Reduktionsplikten har redan funnits, så det finns ju sätt att räkna på utsläppsutrymmet utifrån den modellen. Men man kan uppnå den utsläppsminskningen genom flera olika styrmedel, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L), till DN och nämner koldioxidskatter, subventioner och utsläppshandel.

Socialdemokraterna har nu lämnat in tre olika interpellationer riktade till klimatministern.

— På det här sättet kan man inte bedriva klimatpolitik, det är oseriöst, säger klimattalespersonen Anna-Caren Sätherberg (S).

Även Centerpartiet vill kalla klimatministern till miljö- och jordbruksutskottet för utfrågning.

— Regeringen verkar skjuta i blindo. Det är i bästa fall kreativ bokföring, i värsta fall rent bedrägeri, säger Rickard Nordin (C).

En utredning ska tillsättas under året och ge svar på exakt vilka ekonomiska styrmedel som bör användas för att nå klimatmålet.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!