Rysslands ambassad i Sverige har kommenterat Sveriges kommande Natointräde. Arkivbild.
Rysslands ambassad i Sverige har kommenterat Sveriges kommande Natointräde. Arkivbild. - Foto: Ramil Sitdikov/Sputnik Kremlin Pool Photo via AP

Expert om ryska "hotet": Vad ska det handla om?

Militärexperter är inte oroade av den ryska ambassadens senaste utspel om att vidta "militärtekniska motåtgärder" när Sverige går in i Nato. Så länge kriget i Ukraina varar har man fullt upp på annat håll, säger Jacob Westberg vid Försvarshögskolan.


Det var på tisdagskvällen som den ryska ambassaden i Stockholm i ett inlägg på Telegram meddelade att Ryssland kommer att vidta "motåtgärder av politisk och militärteknisk natur" när Sverige går med i Nato. Detta för att minimera hot mot sin nationella säkerhet, som man skriver.

— Jag tycker ärligt talat inte att utspelet känns speciellt hotfullt, säger Jacob Westberg, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

— Åtgärder av politisk natur - vad ska det handla om? Ska man utvisa några svenska diplomater? Det är inte så att Ryssland sitter på en låda med politiska sanktioner man kan rikta mot Sverige.

"Fullt upp"

— Och motåtgärder av militärteknisk natur – ja, så länge kriget i Ukraina varar har man fullt upp på annat håll. Jag ser inte att det ligger några jättestora saker bakom de här orden.

Moskva har flera gånger tidigare uttalat att man ska ta till politiska och militärtekniska motåtgärder, exempelvis när Finland i fjol var på väg in i Nato.

Motåtgärder av "militärteknisk natur" kan vara att militära förband och infrastruktur flyttas närmare och att ryska styrkor övar mer i närområdet. Men tidigare har Ryssland istället för att förstärka vid den finsk-ryska gränsen behövt plocka bort resurser för att använda dem i Ukraina, framhåller Jacob Westberg.

Möjligen skulle Ryssland kunna agera med gråzonsåtgärder, som cyberattacker, störningar i infrastruktur och annat.

— Men sannolikheten för den typen av attacker mot Sverige ökar inte av att vi blir medlem i Nato, säger Westberg.

Jacob Westberg, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

"Stor strategisk förlust"

Eftersom Sverige inte har någon landgräns mot Ryssland behöver vi inte heller frukta exempelvis vågor av asylsökande från Ryssland, något Finland drabbades av i höstas.

Jacob Westberg anser att ambassadens utspel är "väldigt vagt".

— Anledningen är att det här verkligen är en stor strategisk förlust för Ryssland.

Westberg påminner om att den ryske presidenten Vladimir Putin kort före den fullskaliga invasionen av Ukraina krävde ett stopp för all utvidgning av Nato.

— Istället får man nu ett finskt och snart svenskt Natomedlemskap och en förstärkning av Natos närvaro i de länder som gränsar mot Ryssland. Och det tror jag att man vill prata så lite som möjligt om.

TT
/
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!