WWF: Kungen har fel

Världsnaturfonden (WWF) tar avstånd från kungens färska uttalanden om vargjakt.


Världsnaturfonden (WWF) tar avstånd från kungens färska uttalanden om vargjakt.

Kungen är ordförande i WWF:s förtroenderåd. Sedan uttalandet har kansliet blivit nedringt av oroade medlemmar.

Det var på torsdagen, under pågående älgjakt, som kung Carl Gustaf sade till en grupp journalister att han inte är främmande för att tillåta jakt på varg. Han talade bland annat om att det fanns risk för att vargstammen "exploderar".

Uttalandet har väckt stor uppmärksamhet eftersom vargen är en fridlyst art. Den svenska stammen omfattar bara uppemot 200 djur.

Kungens åsikt ligger klart i linje med Svenska Jägareförbundets. Jägarna har länge krävt beskattning av vargstammen. WWF avvisar dock tankegången:

– Det kan mycket väl bli aktuellt med jakt på varg i framtiden, men inte i dagsläget. Ska vi ha jakt måste vargstammen vara större än den är nu. Den måste dessutom ha en bättre genetisk sammansättning, säger Tom Arnbom på WWF.

Många av WWF:s medlemmar har hört av sig och undrat om kungens åsikter på något sätt delas av WWF.

– Det har inte tagits emot väl, och vi håller inte med om det han sagt. Det är ingen risk för någon explosion av vargstammen. I ett internationellt perspektiv har vi relativt få vargar i landet, säger Arnbom.

Han påpekar att andra länder har många fler stora rovdjur, och dessutom rovdjur som tillhör arter som är mycket svårare att samexistera med än vargar.

– I Indien lever människor med tigrar. I jämförelse med det har vi små problem i Sverige, säger han.

– Det är bedrövligt att kungen går ut med att han vill skjuta vargar när det finns så få, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Vargstammen kommer nog att vara avskaffad före kungahuset, tyvärr.

Wetterstrand tycker dock inte att kungen överskridit sina befogenheter med sitt varguttalande.

– Lite ska han väl få säga om vad han tycker, utan att få däng.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!