WWF: Kungen har fel

Världsnaturfonden (WWF) tar avstånd från kungens färska uttalanden om vargjakt.


Världsnaturfonden (WWF) tar avstånd från kungens färska uttalanden om vargjakt.

Kungen är ordförande i WWF:s förtroenderåd. Sedan uttalandet har kansliet blivit nedringt av oroade medlemmar.

Det var på torsdagen, under pågående älgjakt, som kung Carl Gustaf sade till en grupp journalister att han inte är främmande för att tillåta jakt på varg. Han talade bland annat om att det fanns risk för att vargstammen "exploderar".

Uttalandet har väckt stor uppmärksamhet eftersom vargen är en fridlyst art. Den svenska stammen omfattar bara uppemot 200 djur.

Kungens åsikt ligger klart i linje med Svenska Jägareförbundets. Jägarna har länge krävt beskattning av vargstammen. WWF avvisar dock tankegången:

– Det kan mycket väl bli aktuellt med jakt på varg i framtiden, men inte i dagsläget. Ska vi ha jakt måste vargstammen vara större än den är nu. Den måste dessutom ha en bättre genetisk sammansättning, säger Tom Arnbom på WWF.

Många av WWF:s medlemmar har hört av sig och undrat om kungens åsikter på något sätt delas av WWF.

– Det har inte tagits emot väl, och vi håller inte med om det han sagt. Det är ingen risk för någon explosion av vargstammen. I ett internationellt perspektiv har vi relativt få vargar i landet, säger Arnbom.

Han påpekar att andra länder har många fler stora rovdjur, och dessutom rovdjur som tillhör arter som är mycket svårare att samexistera med än vargar.

– I Indien lever människor med tigrar. I jämförelse med det har vi små problem i Sverige, säger han.

– Det är bedrövligt att kungen går ut med att han vill skjuta vargar när det finns så få, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Vargstammen kommer nog att vara avskaffad före kungahuset, tyvärr.

Wetterstrand tycker dock inte att kungen överskridit sina befogenheter med sitt varguttalande.

– Lite ska han väl få säga om vad han tycker, utan att få däng.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Rekordvinst för Spotify – på 18-årsdagen

Strömningstjänsten Spotify – en av årets vinnare på Wall Street – redovisar en rekordhög vinst för årets första kvartal. Och försäljningsprognosen för andra kvartalet ser starkare ut än väntat. Men antalet abonnenter hänger inte med uppåt så snabbt som bolaget räknat med.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.