Kungen vill skjuta varg

Under sin årliga älgjakt uttalade kungen sitt stöd för vargjakt.


Under sin årliga älgjakt har kungen tagit sikte på något helt annat än älg. I ett uttalande som får naturvänner att rysa vill hans majestät nämligen tillåta vargjakt. Jakten hann gå in på sin andra dag innan kungen släppte bomben. På en fråga vad han tyckte om vargstammen i området svarade Carl XVI Gustaf:

– De äter mycket, det är bara så. Och man måste ju snart, som jag ser det, börja beskatta en stam för jag menar... det är bara att räkna på, om de är två nu, då blir de sju nästa år, och sen blir det bara ... om de hittar sina partners någonstans i skogen så exploderar det, säger kungen enligt SVT.

Med ett stammande resonerande förklarade kungen sin ståndpunkt för den församlade pressen. Något som nu resulterat i ännu en skandal.

– Det här är inte vår uppfattning. Inte heller riksdagen tycker det, säger Naturskyddsföreningens naturvårdschef Klas Hjälm till Nyheter24.

Kan vargstammen öka "explosionsartat"?

– Det har tagit 25 år att få upp antalet vargar i Sverige till 200. Så det har inte ökat explosionsartat hittills. Att tala om explosion är överdrivet.

Kan kungens uttalande bli ett indirekt stöd för den illegala vargjakten?

– En och annan som vill ha det så ser det säkert som ett stöd. Opinionsmässigt så kommer ju det här lägligt för dem. Han är ju ett statsöverhuvud och påverkar på så sätt

Vad tycker du om kungens uttalande?

– Det var inte så lämpligt. Kungen borde inte uttala sig i sådana här frågor. Varken sakkunniga och riksdagen delar hans åsikt. Det hade varit bättre om han inte hade sagt något, säger naturchefen på Naturskyddsföreningen Klas Hjälm till Nyheter24.

Nyheter24 har sökt hovets informationschef Nina Eldh.

Se kungens jakttabbe:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Säljakt i väst
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.