Kungen vill skjuta varg

- 17/10/2008, 15:06 -

Under sin årliga älgjakt uttalade kungen sitt stöd för vargjakt.

Under sin årliga älgjakt har kungen tagit sikte på något helt annat än älg. I ett uttalande som får naturvänner att rysa vill hans majestät nämligen tillåta vargjakt. Jakten hann gå in på sin andra dag innan kungen släppte bomben. På en fråga vad han tyckte om vargstammen i området svarade Carl XVI Gustaf:

– De äter mycket, det är bara så. Och man måste ju snart, som jag ser det, börja beskatta en stam för jag menar... det är bara att räkna på, om de är två nu, då blir de sju nästa år, och sen blir det bara ... om de hittar sina partners någonstans i skogen så exploderar det, säger kungen enligt SVT.

Med ett stammande resonerande förklarade kungen sin ståndpunkt för den församlade pressen. Något som nu resulterat i ännu en skandal.

– Det här är inte vår uppfattning. Inte heller riksdagen tycker det, säger Naturskyddsföreningens naturvårdschef Klas Hjälm till Nyheter24.

Kan vargstammen öka "explosionsartat"?

– Det har tagit 25 år att få upp antalet vargar i Sverige till 200. Så det har inte ökat explosionsartat hittills. Att tala om explosion är överdrivet.

Kan kungens uttalande bli ett indirekt stöd för den illegala vargjakten?

– En och annan som vill ha det så ser det säkert som ett stöd. Opinionsmässigt så kommer ju det här lägligt för dem. Han är ju ett statsöverhuvud och påverkar på så sätt

Vad tycker du om kungens uttalande?

– Det var inte så lämpligt. Kungen borde inte uttala sig i sådana här frågor. Varken sakkunniga och riksdagen delar hans åsikt. Det hade varit bättre om han inte hade sagt något, säger naturchefen på Naturskyddsföreningen Klas Hjälm till Nyheter24.

Nyheter24 har sökt hovets informationschef Nina Eldh.

Se kungens jakttabbe:

Skrivet av:

Nästa artikel
Säljakt i väst