En man i 20-årsåldern dödades och två skadades i skjutningen i Rågsved i södra Stockholm i maj förra året. Arkivbild.
En man i 20-årsåldern dödades och två skadades i skjutningen i Rågsved i södra Stockholm i maj förra året. Arkivbild. - Foto: TT

Livstids fängelse för mord och nio mordförsök

En man i 20-årsåldern döms till livstids fängelse för mordet på en annan ung man på en snabbmatsrestaurang i Rågsved i södra Stockholm, meddelar Södertörns tingsrätt.


Mannen döms även för mordförsök på ytterligare nio personer, varav två träffades av skotten.

"Det är självklart att han har förstått att det fanns en risk för att samtliga personer som befann sig i lokalen kunde dödas av skotten", skriver tingsrätten i domen och slår fast att straffvärdet enkom för mordet är livstids fängelse.

Det var den 17 maj som mannen ska ha börjat skjuta mot en grupp unga män i närheten av en förskola. Två personer skottskadades, varav en träffades i ryggen och blev förlamad från midjan och nedåt.

Gärningsmannen ska därefter ha jagat de övriga in på en snabbmatsrestaurang där en av dem, en man i 20-årsåldern, sköts ihjäl bakifrån med flera skott i överkroppen.

"Tillvägagångssättet kan inte beskrivas som något annat än särskilt hänsynslöst", skriver tingsrätten.

Gärningsman och offer var tidigare vänner, enligt åklagare Marika Hoppe.

— Sedan har något hänt, men exakt vad vet vi inte, sade hon till TT i samband med att hon väckte åtal.

Den nu dömde mannen greps några timmar efter skjutningen och har suttit häktad sedan dess.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Muntra miner på Wall Street

Hizbollah: Tiotals raketer avfyrade mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah har avfyrat tiotals raketer mot ett militärt högkvarter i norra Israel som svar på israeliska räder mot byar i södra Libanon, uppger islamiströrelsen.

Polisen i Vindeln rapporterar om misshandel

"Vindeln, man greps misstänkt för misshandel.", skriver polisen på sin hemsida.

Åklagare: Fritt fram att ljuga om ekonomi

Det är fritt fram för åtalade att ljuga i domstolen om sina inkomster i syfte att betala lägre bötesbelopp. Det skriver kammaråklagarna Jan Leopoldson och Jonas Myrdal på DN Debatt och kräver motåtgärder av regeringen.

Misstänkt föremål i Göteborg var ofarligt

Det misstänkta föremålet som hittades på en adress i Frölunda i Göteborg på måndagskvällen var ofarligt. Det berättar polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr för TT.

Zelenskyj tackar Biden efter ja till stöd

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har talat med USA:s president Joe Biden efter att representanthuset i USA i helgen röstade igenom ett stödpaket på över 60 miljarder dollar, motsvarande över 650 miljarder kronor, till Ukraina.