Näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) samt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).
Näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) samt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sex miljarder extra till vården

Regeringen skjuter till sex miljarder kronor extra till vården i vårens budget. Samtidigt är underskottet i regionerna fortsatt stort. Nu tar staten sin del av ansvaret, säger statsminister Ulf Kristersson (M).


Fakta: Så fördelas de 6 miljarderna

Regeringen meddelar att 6 miljarder kronor skjuts till extra till regionerna i vårändringsbudgeten.

Pengarna är del av ett så kallat sektorsbidrag, särskilt riktat till sjukvården och fördelat framför allt utifrån vårdbehov.

Tillskottet görs utan formella motkrav. Regeringens uttalande förväntan är att regionerna använder pengarna för att undvika uppsägningar av sjukvårdspersonal.

Pengarna redovisas i statens budget under utgiftsområde 9, anslag 1:6.

Pengarna betalas ut efter riksdagens beslut om vårändringsbudgeten i juni.

Källa: Finansdepartementet, Regeringskansliet

Statsministerns uttalande i TV4 om att regeringen ska lägga en budget som ser till att människor inte sägs upp i den svenska sjukvården satte fart på vårddebatten.

Nu meddelar regeringen att regionerna får sex miljarder kronor extra i år i form av generella statsbidrag. Pengarna betalas ut först i sommar.

Enligt Ulf Kristersson beror den ekonomiska krisen i regionerna på kort sikt främst på att inflationen har drivit upp pensionskostnaderna.

— Det har alla regioner fått erfara. I Region Skåne är underskottet nästan identiskt med inflationens påverkan på pensionskostnaderna, säger han på en pressträff med de andra Tidöpartierna.

Ökad byråkrati

På lång sikt beskrivs problemen vara mer strukturella och enligt Kristersson har "byråkratin vuxit väsentligt på vissa håll". Han vill inte peka ut någon specifik region.

Han förväntar sig att de sex miljarderna används för att undvika generella uppsägningar av sjukvårdspersonal.

— Regionerna måste vara noga med att prioritera kärnverksamhet framför kringverksamhet. Alla vet att det här är ett lagspel. Nu tar staten sin del av ansvaret.

Statsministern kallar det ett ekonomiskt lagarbete där staten nu gjort sitt.

— Det kommer inte att räcka med kortsiktiga ekonomiska insatser.

Från oppositionen, däribland Socialdemokraternas Magdalena Andersson, beskrivs dagens besked från regeringen som "ett fiasko" som kommer att leda till färre anställda i vården.

Organisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) har beräknat att regionerna, som har ansvar för sjukvården, går med 24 miljarder i underskott 2024.

— Det är inte statens uppgift att täcka regionernas samlade underskott, säger Jimmie Åkesson (SD).

Ska granskas

Regeringen kommer också att öka granskningen av regionerna, för att undvika att pengar "försvinner i svarta hål", enligt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

— En särskild regiongranskningsfunktion ska granska den ekonomiska situationen med fokus på ändamålsenligt resursutnyttjande. Det arbetet ska påbörjas snarast, säger han.

Utöver det ska en effektivitetsdelegation tillsättas.

Regeringens vårändringsbudget presenteras i sin helhet den 15 april.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!