Mutbrottslingen blir allt yngre. Arkivbild.
Mutbrottslingen blir allt yngre. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Körskolor och bilprovning toppar mutbrottsligan

Tiotusen kronor för ett godkänt förarprov eller några tusenlappar i handen för att låta bilen passera utan besiktning. Åtalen för mutbrott ökar kraftigt och värst utsatt är transport- och fordonsbranschen, enligt Institutet mot mutor.


Från att ha legat stadigt strax under 50 i flera år har åtalen för mutbrott ökat tre år i rad. Förra året väcktes 96 åtal kopplat till 34 mål i svenska domstolar, enligt en ny rapport från näringslivsorganisationen Institutet mot mutor (IMM).

Antalet är det högsta under de sju år som IMM gjort sina sammanställningar och 74 av åtalen, som ofta innefattar flera personer, ledde till fällande dom. Flest, drygt 30 procent, handlade om mutor inom transport- och fordonsbranschen.

— De senaste fem åren är det framförallt transport och fordon, ordningsmakt och vård och omsorg som dominerat, säger Parul Sharma, tillförordnad generalsekreterare för IMM.

Bland de fällande domarna 2023 finns besiktningsmän som låtit fordon passera mot betalning, flera försök att köpa sig ett godkänt förarprov och intagna som försökt att muta till sig telefoner, brev och information om anstaltens larmsystem.

Antal mutbrottsmål inom olika branscher 2022 och 2023. Ett mål kan omfatta flera åtal.

"Livsfarligt"

Tre fjärdedelar av åtalen handlade om givande av muta. Men under en femårsperiod är andelen som rört tagande av muta runt 40 procent.

Pengar, främst kontanter, är den vanligaste formen av muta och förekommer i 70 procent av åtalen. Därefter följer sakgåvor, resor och renoveringar.

Vad gäller försök att sko sig i sin yrkesroll är branscherna vård och omsorg samt bygg och anläggning framträdande, enligt Sharma.

— Tvärsnittet mellan privat och offentligt är livsfarligt för mutor och korruption. Det här är sektorer som i allra högsta grad omfattas av offentlig upphandling, som är en möjliggörare av det här.

Vidare anas ett stort mörkertal i stickprover och enkäter om mutor och mutförsök inom offentlig verksamhet, säger hon.

— Extremt oroväckande är att mutbrottslingen blir allt yngre, de flesta dömda är i åldersgruppen 20 till 39. Det speglar överlag den samhällsoro vi ser med organiserad brottslighet och gäng.

Sårbart

Det svenska samhället är sårbart, enligt Sharma. Dels är vi dåliga på att reagera på misstankar, dels har vi en naiv bild av problemets omfattning, säger hon.

— Vi har en självbild som inte är sanningsenlig. Därför efterfrågar jag en enormt mycket större satsning på kunskapsfrämjande insatser inom antikorruptionsfrågor överlag.

Samtidigt, tillägger Sharma, tyder det ökade antalet åtal på att medvetenheten kring frågor som rör mutor och korruption faktiskt ökar.

Parul Sharma, tf generalsekreterare på Institutet mot mutor (IMM). Pressbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!