Det så kallade registerutdraget för lärare ska utökas. Genrebild.
Det så kallade registerutdraget för lärare ska utökas. Genrebild. - Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Regeringen vill skärpa registerkoll av lärare

Fler brott ska omfattas vid kontroll av lärare före anställning, enligt regeringen. Vi vill att man gör en bred översyn. Skolan är en jaktmark för att rekrytera till gängen, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).


Fakta: Registerutdrag

Den som vill ha anställning i förskola, grundskola eller gymnasieskola måste kunna visa upp ett utdrag ur belastningsregistret (brottsregistret), ett så kallat registerutdrag. Registerkontrollen är obligatorisk.

Lagen om registerkontroll för skolpersonal infördes den 1 januari 2001.

Syftet med registerkontroll är att skydda barn och unga mot sexualbrott och andra grova brott.

I utdraget finns uppgifter om sexualbrott och barnpornografibrott, samt mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån.

Krav på att visa upp registerutdrag gäller även för andra tjänster.

Källa: Skolverket och Polismyndigheten

Regeringen tillsätter en utredning som ska se över om fler brott ska läggas till i det så kallade registerutdraget som ska göras när någon anställs i skolan. Utredning ska vara klar vid årsskiftet. Redan efter sommaren, den 1 augusti, vill dock regeringen ändra reglerna så att involverande av underårig i brottslighet och brott mot terroristbrottslagen ska ingå i registerutdraget.

— De här reglerna kom till främst för att skydda elever från pedofiler och sexbrottslingar. Vi ser nu att brottsligheten i samhället generellt har ändrat karaktär på många sätt de senaste åren, säger Johan Pehrson.

Hur kommer det sig att den här typen av brott inre redan ingår i utdraget som görs för den som exempelvis vill bli lärare?

— Antagligen för att man tidigare inte sett att det här har varit ett så omfattande problem. Vi har en separatistisk extremism som har växt och många unga som rekryteras in i gängen. Det här vill vi stoppa.

Varför syns inte allt när man gör den här typen av kontroll?

— Det är väl inte tanken att folk som kört för fort någon gång inte ska få jobba i skolan.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!